Проф. Божидар Сотиров – едно от най-големите български имена в световния джаз

Публикувано на чт, 9 Ное. 2023
72 четения

Проф. Божидар Сотиров – един от световните джаз изпълнители, е роден през 1946 г. във Велико Търново. Още от малък той взема участие в училищната духова музика, а след това, като ученик в Мъжката гимназия, получава първите си уроци по кларинет и саксофон. В този период заедно с няколко свои приятели, влюбени в джаза, той основава джаз формация BEFMAND. Тя бързо става популярна. Изнася концерти и свири по ученически забави в салона на Градската градина (на чието място днес се намира Музикално-драматичният театър във Велико Търново) и в малкия салон на читалище “Искра”.
През 1963 г. част от младите музиканти се дипломират в Мъжката гимназия (днес Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”) и се разделят, за да се срещнат отново след 40 години в родния си град. В казармата тяхната музикална кариера продължава във войнишката художествена самодейност.
Божидар отбива военната си служба като матрос в град Варна, където успява да формира на кораба си джазов квартет и да бъде негов диригент, аранжор и композитор. Квартетът става много популярен и през август 1964 г., на празника на Военноморските сили, взема участие в предаване на Българската телевизия. След предаването Божидар получава много комплименти както за изпълнението, така и за композицията.
След уволнение от казармата, Божидар Сотиров е поканен да участва в едно турне на унгарски цирк, където свири известният по това време биг бенд на “Оптимистите” под диригентството на Кольо Диренциан. През пролетта на 1967 г. заминава на турне в бивша Югославия, където свири дълги години в различни формации. Участва в биг бенда на Загреб, а след това работи в Любляна (Словения) с две много известни младежки групи “Млади певи” и “Бели вране”. През есента на 1972 г. е приет за студент в джазовия отдел на Виенската консерватория. Така най-сетне се сбъдва неговата голяма мечта – да започне една истинска музикална кариера.
По време на следването си той свири в биг бенда на Виенското радио и телевизия. Завършва Виенската консерватория с отличие и през 1982 г. е поканен за преподавател по саксофон, флейта, импровизация ансамбли и биг бенд в Schubert Konservatorium. Като джазмен се изявява в най-различни формации, някои от които са с много добро реноме в Европа и САЩ: Радиооркестърът (ORF) на Ерих Клайншустер (Erich Kleinschuster), германският биг бенд на Петер Херболцхаймер (Peter Herbolzheimer), Виенският биг бенд машийн, американският “Файф дименшънс” (Five Dimensions), Алвин Куин квартет (Alvin Quenn), Блу брас кънекшън (Blue Brass Connections) и други. Много от неговите участия са документирани в голям брой звукозаписни програми, издавани на различни носители.
През 1985 г. Божидар Сотиров издава своя първи албум “Boschidar Sotiroff – Live at Opus One”, а при гостуването си в Ню Йорк през 1987 г. сбъдва още една своя голяма мечта: запознава се и свири със своя идол, световноизвестния музикант Стен Гетц.
Божидар участва в множество джаз фестивали в България, Австрия, Германия, Холандия и други страни. Когато през 2005 г. в известния виенски клуб “Порги и Бес” се състоял фестивал на български джаз, Божидар Сотиров взема участие в него със своя квартет, за което получава грамота от тогавашната посланичка на България в Австрия, Елена Кирчева. Заедно с него са наградени и други известни български музиканти – Милчо Левиев и Симеон Щерев. Няколко години по-късно Божидар Сотиров свири и на международния джаз фестивал в Банско, където бива поздравен от австрийския посланик, а също и на джаз фестивали във Варна, Бургас и София.
През 2010 г., след близо 40 години успехи в чужбина, някогашните момчета свирили в легендарния състав BEFMAND, се събират отново във Велико Търново, за да изнесат един незабравим концерт в своя роден град, в залата на Общината. Така пътят на едно талантливо момче от съзвездието BEFMAND, засвирило за първи път джаз и естрада със своите приятели край бреговете на Янтра и в двора на Мъжката гимназия, на ученически забави и в хижата на Царевец, се изпълва по един прекрасен, мечтан от него начин. Това е път, който го е срещнал с най-великия джаз саксофонист Стен Гетц и с най-добрите джаз състави по света; път, който му е дал сцена в известните джаз клубове на Ню Йорк и който му е открил попрището да предава своя талант и стил в музиката на по-младите от него.
(откъс от книгата на Иван Панайотов “Търновци, прославили България”)

loading...
Пътни строежи - Велико Търново