Проект на великотърновски архитект участва в конкурса “Сграда на годината”

Публикувано на пт, 2 Дек. 2022
2631 четения

арх. Милен Маринов

Великотърновският архитект Милен Маринов и неговият проект за реставрация на Минералната баня в с. Ягода се борят за наградата на публиката в националния конкурс “Сграда на годината 2022”. Проектът за сградата, която е паметник на културата с местно значение, е получил висока оценка от 33-членно жури с председател арх. Георги Станишев.
“Изключително съм щастлив от тази номинация. Това е първият ми проект, който участва в националния конкурс. Започнах работа по него преди няколко години, но едва сега беше реализиран. Самият обект беше много труден, тъй като преди години е бил отдаден на концесия и беше в аварийно състояние. Имаше множество течове, унищожени водосточни тръби, пропадания на гредореда и други щети”, разказва арх. Милен Маринов.
Красивата сграда в село Ягода, община Мъглиж, е открита през 1928 г. Изградена е по проект на арх. Христо Димов от Стара Загора и е по подобие на баните в чешкия град Карлови Вари. Сградата е монолитна, двуетажна и с монолитни куполи над басейните и входния вестибюл.
За съжаление, повече от 20 г. банята е затворена и тъне в разруха. Обновяването на сградата започна през есента на 2019 г., след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпускат за ремонт близо 210 000 лв. През 2021 г. Община Мъглиж поема дългосрочен дълг от Фонд “ФЛАГ” в размер на 1,9 млн. лв. за възстановяване и основен ремонт на сградата. Официалното ѝ откриване бе в края на август т. г. в присъствието на близо 3000 души. Интересът към нея е много голям и от тогава до сега е посетена от над 8000 души, разказва арх. Милен Маринов.
Онлайн гласуването за сграда на публиката в националния конкурс вече стартира и ще продължи до 14 декември. След това ще бъде определен и победителят в престижния конкурс.
Весела БАЙЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново