ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ “ВАСИЛ ДРУМЕВ” посрещна гости по проект “Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания”

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
163 четения

ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ “ВАСИЛ ДРУМЕВ”

ПРОЕКТ “ТЕХНИКИ ЗА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ НА МИСЛЕНЕТО КАТО СРЕДСТВО ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КУЛТУРНИТЕ ПОЗНАНИЯ”, ПО ПРОГРАМА “ЕРАЗЪМ+” И ПРОГРАМА “ЕВРОПЕЙСКИ КОРПУС ЗА СОЛИДАРНОСТ” НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ” КД2

ДОГОВОР НОМЕР – 2020-1-LT01-KA229-077943_2

От 28-ми ноември до 3-и декември ПМГ “Васил Друмев” беше домакин на четвъртата и последна мобилност по проект “Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания”. Гости на гимназията бяха 16 ученици и 6 учители от Полша, Литва и Испания.
В първия официален ден на мобилността училището посрещна всички партньори в интерактивната си зала с приветствие на директора и с презентации за предходните мобилности в Испания, Литва и Полша. След това учениците, разпределени в 5 международни отбора, изготвиха речници с ключови за проекта думи, преведени на езиците на всички участници. Последва урок по ръченица и право хоро, като всички заедно танцуваха с удоволствие и настроение. След кратка почивка започна обиколка на училището, завършила в STEM центъра на гимназията, където ученици представиха проекти по информационни технологии.
В следващите дни, отново разделени в международни екипи, учениците трябваше да изготвят концепция в отговор на въпроса “Как да се справиш с напрежението”, като използваха техниката “Изграждане на обяснения”. Освен това бяха наблюдатели, а след това и участници в открит урок по литература, в който редом с техниката “Изграждане на обяснения”, бяха приложени и “Виждам, мисля, питам се” и “Какво те кара да кажеш това”.
Последните дейности включваха изготвяне и представяне на презентации със снимки, направени от гостите по време на визитата им в България, като те трябваше да мотивират избора си на изображения и да завършат проекта си с техниката “Преди мислех… сега мисля”, свързана с предварителните нагласи на учениците и натрупаните впечатления и знания от мобилността.
Освен ежедневните дейности по проекта беше предвидена и културна програма, включваща ексурзия до Етнографския музей на открито “Етър”, Дряновския манастир, както и посещение на мултимедиен посетителски център “Царевград Търнов” и други забележителности в града.
Особено вълнуваща бе последната вечер, която учениците от Литва, Полша и Испания прекараха в семействата на своите български приятели. Всички се разделиха с невероятно настроение, отново с песни и танци и установили приятелства с ученици от различни държави.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново