Президентът Румен Радев заряза лозите в Сухиндол

Публикувано на чт, 14 февр. 2019
3288 четения

Президентът Румен Радев заряза лозята в Сухиндол и се включи в традиционния празник Трифон Зарезан, който сухиндолци отбелязаха 154 път.

От ранни зори в малкото градче, известно като българската шампания, цареше приповдигнато настроение. Режещият вятър не успя да уплаши местните жители, които пременени в народни носии се суетяха в очакване на височайшия гост. Мъжете не пропускаха да надигнат бъклиците с вино, за да се стоплят, а жените потропваха кръшни хора.

Президентът Румен Радев пристигна в града точно в 10.00 часа. Програмата му започна с приемане на почетния караул и среща с кмета на града Пламен Чернев в кабинета на градоначалника. По време на разговора им Чернев обясни на държавния глава, че най-големият проблем за региона е свлачището, което преди три години отряза пътя към няколко села. Проблемен е и обходният път към тях, който също е заплашен от свличане на земна маса.

Празникът Трифон Зарезан в Сухиндол продължи с  приветствие към гражданите на кмета и държавния глава. “За нас днес е голям празник. С него поставяме началото на новата лозарска и винарска година, докато и един сухиндолец има, все ще спазваме тази традиция. Това, което са ни завещали дедите, ние трябва да го продължим във времето. Нашите предци са ни завещали истината, че хубаво вино се прави от хубаво грозде, а ние знаем, че дете и вино се прави с много любов”, заяви кметът Пламен Чернев.

В словото си президентът Румен Радев посочи, че винопроизводството по нашите земи има древна история, много са населените места и регионите в България, които дълбоко са свързали името си с напитката на боговете, но Сухиндол се е превърнал в символ на лозарството и винарството заради трудолюбието на хората, щедрата земя и благоприятния климат. Президентът припомни за предприемача Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация в Сухиндол. Държавният глава подчерта, че е важно точно на този празник ясно да се заяви, че за развитието на модерно земеделие само ентусиазмът и любовта към земята не стигат. “Днес обаче ясно трябва да заявим, че за развитието на модерно земеделие, само ентусиазъм и любовта към земята не са  достатъчни. За да се излезеш и се утвърдиш на международния пазар е нужна законност, прозрачна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, модерно образование, подготвени работници, технолози и търговци”, коментира Радев. Според Радев българската икономика се превръща в заложник на демографията, а демографията е основен проблем на нацията, който може да бъде решен само с общонационални усилия. “Важна част от това усилие е съхраняването на българската идентичност, като култура и обичаи. Важно е да бъдат съхранени и автентичните български сортове, какъвто е уникалният български сорт „Гъмза”, характерен за района на Сухиндол”, каза още президентът.

Радев се включи в общоградското шествие от центъра на града до местността „Димчански завой”, където участва в ритуала по благославяне и зарязване на лозите.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново