Прерязаха лентата на обновения музей “Възраждане и Учредително събрание”

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
784 четения

С тържествен водосвет и прерязване на лентата беше открита обновената сграда на музей “Възраждане и Учредително събрание” във В. Търново. Ремонтните дейности стартираха през месец септември миналата година и се очакваше да приключат през април, но непредвидени обстоятелства забавиха изпълнението на проекта, който е втори с финансиране чрез финансов инструмент за ремонт на сградата.

„Общата стойност на проекта за всички тези 37 месеца, в които се изпълняваше, е над 3,2 млн. лв., от които 2,385 млн. лв. са европейска финансова помощ. Около 700 хил. лв. е финансирането през фонда на фондовете чрез посредника за Северна България и около 166 хил. лв. собствен принос. Промяната на бюджета е в резултат на методическите указания и методиката за индексация на строителството, предвид всички причини, като инфлация и други влияещи върху това процеси. На 18 декември ще бъде отчетен финала на проекта“, посочи Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново. През всичкото това време бяха избрани изпълнителите, като основната тежест на фирмата строител беше да направи няколко основни строителни дейности. Една от тях е реставрацията на фасадата, цялостна подмяна на дограмата, нова отоплителна и вентилационна система, за да може освен като музей, сградата да се използва и за всякакви културни мероприятия, които Регионалния исторически музей има в годишните си програми, като тържества, по повод годишнини от подписването на Търновската конституция, клетва на националния или местния парламент и др., добави Цонева.

„Тази сграда е емблематична не само за В. Търново, но и за България, и носи много тежест. Затова всички изпълнители се постараха да се справят в поставените срокове и да приключим успешно във времето, независимо какво ни костваше това“, коментира Цонева. Според проекта беше направена подмяна на вътрешните настилки и облицовки, реновиране на интериора и ремонт на покрива, а също така се изгради съвременна достъпна среда, чрез която хората в неравностойно положение да имат достъп до сградата. По предходен проект, също финансиран по програмата „Региони в растеж“ беше направена и модернизация на площадното пространство, така че във времето постоянно се прави нещо за освежаването и осъвременяването на местата с историческо значение, не само местно и национално ниво, подчерта Цонева. „Всичко, което предварително беше предвидено като строителни дейности, беше извършено, така че обекта има документ за въвеждане и използване. В момента РИМ – В. Търново има за задача да върне експозициите, които бяха преди ремонта в самата сграда, така че до 18 декември евентуално и това би могло да се случи, за да може Музеят да привлича и приема посетители в една нова, съвременна и модерна среда“, каза още тя.

На откриването на обновената сграда присъстваха Георги Камарашев, зам.-кмет на В. Търново, ннж. Динко Кечев – директор на Дирекция “Строителство и устройство на територията“ в Община Велико Търново, Нелина Църова, директор на дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново, д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей в старата столица, отец Асен и други представители на фирми и институции.
Реализацията на ремонта на музея е по проект, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. , а фирмата изпълнител – “Геоплан Кънстракшън” ЕООД, гр. Бургас, която беше избрана с обществена поръчка.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново