Преподаватели и студенти от ВТУ и ученици заедно изработиха витражни пана за училище

Публикувано на вт, 12 апр. 2022
384 четения

Екипът на Катедра “Стенопис” на ФИИ към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проведе уъркшоп “Мозайка” в Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. В рамките на два дни доц. Борис Желев, проф. д-р Владимир Аврамов, гл. ас. д-р Анастасия Тонкова, ас. д-р Даниел Иванов и ас. д-р Велина Сталева изнесоха лекция и твориха заедно с учениците и техни учители, запознавайки ги с някои вълнуващи възможности на стенописната техника мозайка.
Престоят на екипът на катедра “Стенопис” в гимназията бе също така повод официално да бъде финализиран съвместният витражен проект за входа на училището, дело на ученици от 11 и 12 клас на НУИ “П. Пипков” и студенти от специалност “Изящни изкуства – Стенопис” на ФИИ на ВТУ. Мотивите от изображенията, включени в двата витражни панела, бяха създадени от ученици на гимназията, които взеха участие в двудневната творческа работилница “Витраж”, проведена от екипа на Катедра “Стенопис” по-рано през месец март. Впоследствие с цялостното оформление на витражните панели и аранжирането на изработените от учениците фрагменти работиха студентите от специалност “Изящни изкуства – Стенопис” Мария Белчева, Алекс Панова и Беатрис Балевска, под ръководството на водещите си преподаватели доц. Борис Желев и ас. д-р Велина Сталева. Благодарение на реализирането на съвместните творби магията на витража става трайна част от интериора на НУИ “П. Пипков”. За осъществяване на идеята непосредствено съдействие оказаха Румен Тодоров, директор на гимназията, както и учителите Валентин Асенов и Илиян Ангелов, разказа гл. ас. д-р Анастасия Тонкова от Катедра “Стенопис” на ФИИ към ВТУ.
Това е втората по рода си колаборативна реализация на витражни панели на Катедра “Стенопис” на ФИИ към ВТУ в учебно заведение в страната. През 2019 г. интериорното пространство на Галерия “Нова”, част от комплекса на Национална художествена гимназия “Димитър Добрович” в Сливен, се сдоби с две творби, създадени със съвместните идеи и възможности на ученици от гимназията, студенти и преподаватели на Катедра “Стенопис”.
“Подобни реализации са възможност изящните, монументални изкуства, които са с хилядолетна традиция, да съпътстват ежедневието на младите хора, избрали да развиват себе си и своите умения в областта на изкуството. Чрез взаимодействието си с подобни творби ученици, учители и гости на профилираното училище ще имат ежедневен досег с изразните възможности на витража, чиято магия е уникално, реално сетивно преживяване в установяващото се ежедневие на виртуално пребиваване”, смята д-р Тонкова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново