Предстои затваряне на Прохода на Републиката

Публикувано на пн, 21 юни 2021
21786 четения

Очаква се Проходът на Републиката да бъде затворен за около две седмици заради ремонтни дейности по обезопасяването му. Това заяви инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново. Все още няма точна дата за затварянето на прохода, но вероятно ще е през първата половина на юли. Вече са монтирани и предупредителни табели по пътя „Русе – Свиленград”. Проектът на Областното пътно управление е съгласуван с още десет областни управления, документацията е изпратена до АПИ и се очаква становище от МРРБ, за да започнат ремонтните дейности.

От пътното управление предвиждат ремонтът на Прохода на Републиката да бъде извършен на два етапа. Предстоящото затваряне е свързано с изпълнението на първия етап, при който ще бъде направено обрушване и стабилизиране на скатовете, подмяна на част от предпазните мрежи, които на места са скъсани или корозирали. Ще бъде ремонтирани компрометираните пътни участъци, след което ще бъде обновена и пътната маркировка. На места ще бъдат подменени и увредените еластични огради. Фирмата изпълнител е „Пътни строежи – В. Търново“, която е  заявила, че в рамките на 14 дни ще успее да изпълни заданието, посочи инж. Ангелов. Той уточни, че въпреки негодуванието на някои граждани, подобни дейности не могат да бъдат направени през септември, тъй като тогава започва подготовката за есенно-зимния сезон и дъждовният период.

Алтернативните маршрути по време на затварянето предвиждат леките автомобили да се придвижват през прохода “Шипка”, а тежкотоварните – през Рижкия проход и през прохода “Котел- Омуртаг”. Целта на ремонтните дейности е ограничаване на пътните инциденти в прохода, който е основният маршрут от Северна към Южна България и обратно за туристи, превозвачи и тежкотоварни камиони от Северна Европа към Турция и Гърция. След очакваното становище на МРРБ ще бъдат оповестени дните и датите, в които проходът ще бъде затворен за ремонт.

На по-късен етап се предвижда изпълнението и на втория етап, който е за стабилизиране и укрепване на откосите на тази част от прохода, която попада на територията на област В. Търново. В подготвяния проект ще бъде включена и временната организация на движението. След като бъде готов ще стане ясно и колко средства ще са необходими за стабилизирането на откосите, каза още инж. Ангелов.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Б.БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново