Предложиха проф. Казимир Попконстантинов за почетен гражданин на Велико Търново

Публикувано на пт, 12 ян. 2024
240 четения

Инициативен комитет от граждани предложи проф. дин Казимир Попконстантинов за почетен гражданин на В. Търново. Днес предложението беше входирано официално в Общината, подкрепено с подписка от около 150 подписа и нужните документи. Номинацията е свързана с впечатляващия професионален път на 81-годишния  български учен, историк, археолог и епиграф.

Казимир Попконстантинов е роден на 17 септември 1942 г. в с. Гарван, в семейството на свещеник. Учи в Духовната семинария в София, а след това във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Професионалният му път протича на два етапа – първо е свързан с Филиала на Археологическия институт при БАН в Шумен, а от 1987 г. с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той прави множество проучвания, най-известните от които са на Скалния манастир край търговищкото село Крепча, Средновековния Преображенски манастир край В. Търново, Средновековния манастир Караачтеке, основан от княз Борис I и др. Проф. Попконстантинов датира първия известен в света надпис на кирилица от 921 г., открит по нашите земи. През 2010 г. в на остров Свети Иван, край Созопол, по време на археологически разкопки в развалините на манастирския комплекс „Свети Йоан Кръстител“, той открива реликварий с мощи на Свети Йоан Предтеча, припомни проф. Андрей Андреев от ВТУ, част от инициативния комитет. Проф. Попконстантинов е и участник в не малко филми на Нешънъл Джиографик и Дискавъри, както и на други чуждестранни и български медии. Като декан на Историческия факултет във ВТУ той има водеща роля за създаването на новата за страната ни специалност „Балканистика“, а също така е бащата на специалност „Археология“ и катедра „Археология“ във великотърновското висше училище. След това професорът е декан и на Православния богословски факултет на ВТУ. Бил е лектор в австрийския град Залцбург, в университетите в Кьолн и Фрайбург в Германия. Огромно признание получава през 2000 г., когато става вторият български учен, удостоен с Годишна европейска Хердерова награда на Фондация „Алфред Тьопфер“, Германия, и Виенския университет в Австрия. Проф. Попконстантинов е носител и на множество престижни отличия в България, подчерта проф. Андреев, като допълни, че той вече е почетен гражданин на Созопол, Варна и Опака.

Идеята за предлагането на проф. Попконстантинов за почетен гражданин на В. Търново датира още от 2022 година, когато той навършва 80 години, но се реализира едва сега. В инициативния комитет, освен проф. Андреев, влизат още: актьорът и Почетен гражданин на В. Търново – Любомир Бъчваров, художникът акад. Христо Панев, Гица Лазарова, кмет на Пчелище, Светлин Радев, директор на Военно-историческия архив във В. Търново,  д-р Иван Александров, зам.-директор на РБ „П. Р. Славейков“ в старата столица, Симеон Цветков от великотърновския клуб „Традиция“, проф. Хитко Вачев, археолог от РИМ – В. Търново, адвокат Иван Бораджиев, проф. Елена Бораджиева, проф. Станимир Трифонов и Методи Петров. Кандидатурата на проф. Попконстантинов е подкрепена също от ВТУ и други институции и организации.

„Обхвата на професионалната дейност на проф. Попконстантинов е около 50 години, което е впечатляващ период от време. За великотърновския регион освен на Преображенския манастир, мога да допълня, че проф. Попконстантинов води разкопки и на Момина крепост. Упълномощен съм да кажа, че писателят Емил Андреев също подкрепя кандидатурата“, каза Светлин Радев, който е студент на проф. Попконстантинов и сподели спомени оттогава. „Проф. Попконстантинов беше много прецизен преподавател и учен със сериозен подход. Усещахме, че пред нас стои крупна фигура със сериозен научен потенциал и никой от студентите не подхождаше лековато към изпитите при него“, допълни той.

„Проф. Попконстантинов излъчва академизъм, елегантност, има превъзходно чувство за хумор, а като ръководител на факултет беше много добър“, добави проф. Андреев.

„Аз също съм един от първите студенти на професора. Ние също бяхме впечатлени от неговото отношение като преподавател и човек, а лекциите му бяха изключително интересни“, сподели и Методи Петров. „Това са спомени и взаимоотношения, които не могат да избледнеят“, добави той.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново