Празникът на еленския бут отново събра хиляди гости

Публикувано на сб, 11 Ное. 2023
8718 четения

Десетото юбилейно издание на Празника на еленския бут отново събра десетки хиляди хора, които не можа да спре дори ръмящият дъжд. То не отстъпваше на предишните по веселие и пъстрота, изненади и кулинарни изкушения, състезания и фолклорни изяви. По традиция еленчани канят гости отблизо и далеч да се докоснат до традициите на балканджиите и да опитат прочутия им деликатес. Водещите Ненчо Илчев и Мариета Петракиева дадоха на площад „Христо Ботев“ старт на проявите, които започнаха с молебен за здраве.

„Преди 12 години сложихме началото на тази идея, а сега е десетото юбилейно издание. Целта ни беше да възобновим традициите, да се връщат еленчани по родните места, да посрещнем гости и да демонстрираме качествата на нашите местни специалитети – те не са само еленски бут и филе, а сирене, кашкавал, мляко, мед, вино, билки и какво ли не… Празникът надхвърли мащабите, които очаквахме“, заяви в словото си при откриването кметът Дилян Млъзев, като пожела на всички прекрасно настроение.

Еленският бут има само три съставки – свинско месо, сол и балкански еленски въздух. Това е тайната му и всички останали имитации нямат нищо общо с автентичната рецепта. „Причината е типичния климат, който имаме в Елена – специфично въздушно течение, което прави бавното зреене и съхнене на месото. Оттам идва неговият специфичен вкус. И не на последно място – традициите, които ние пазим от поколения назад“, разкри тайните на вкусния деликатес Мартин Трухчев. После започнаха изпълненията на формацията на прочутия проф. Илия Илиев.

Малко преди това вече въздухът носеше ароматите от касапския кът, където бе възстановката „Тайните на касаплъка“. Касапите опърлиха прасето, остъргаха го, „сапунисаха“ го, за да стане кожата тънка и крехка и да може веднага да се консумира. После го разфасоваха и първите мръвки отидоха към скарите за печене. Кметът Дилян Млъзев лично обръщаше пържолите на скарата, а за настроението се погрижи оркестър „Калофер“.

„Хората си произвеждат домашни бутове, макар че вече не се гледат толкова прасета като в миналото, защото изискванията са завишени. Най-хубавото е, когато се събере родата, съседите, да се заколи прасето, да се „оправи“, да се извадят бутовете, врата, рибиците, да се осолят и след това да се седна, хапне, пийне и попее… Ние обичаме да посрещаме гости, богатата програма продължава три дни. Заявките бяха за много посетители, няма свободни места по хотелите и къщите за гости. Много еленчани, които живеят другаде, също са си дошли“, сподели Дилян Млъзев.

Хиляди се тълпяха пред щандовете и скарите, разположени из целия град. Имаше и игри с публиката, обявени бяха победителите от конкурса „Най-добрите майстори на еленски бут и домашно вино“. На централния площад имаше изпълнения на Мариета Петракиева и скечове на Ненчо Илчев, след което стартира концертът на Жоро Любимеца. Кулминацията на празника ще са изпълненията на Николай Славеев с Гайдарски състав „Воеводите“ и ПТФ „Пловдивъ“.

В парка при Бакаловата къща беше подредена фотоизложбата „Празникът на еленския бут през годините“, а в 13.00 ч. започна „Традиция и модерност – десет вида ястия за вас“. В синдикалния дом пък бе детската програма – клоунада с пътуващ театър „Скрин“, фокусите на Ненчо, като веднага след това за малчуганите имаше почерпка. Около художествената галерия бе разположена кулинарната изложба базар „Вкусно и красиво“, а много емоции предизвика състезанието „Най-як балканджия“ с водещ Мартин Друмев.

В неделя празникът ще продължи с концерт на Ана-Мария, след което на сцената ще излязат еленските формации. Сред гостите в касапския кът отново ще е Иван Звездев, а следобед е концертът на Димитър Аргиров и Соня Чакърова.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново