Празник на захарната метла и маджуна ще има в Стрелец

Публикувано на ср, 11 окт. 2023
197 четения

В Стрелец отново канят на Празника на захарната метла и маджуна. Осмото издание ще се проведе на 14 октомври (събота) от 9,30 ч. в центъра на селото. Празникът се организира от Кметство Стрелец, настоятелството на НЧ “Заря – 1900” и Клуба на пенсионера “Нов век” в селото.
В специално обособен кулинарен кът ще бъдат изложени различни ястия и блюда, приготвени с маджун. Изделията ще бъдат оценявани от шеф Ивайло Иванов, участник в третото издание на риалити формата Hell’s Kitchen.
Гостите на празника ще имат възможността да опитат маджун, както и други кулинарни изкушения. Специален гост ще бъде и историкът и изследовател на Стрелец Ники Николов.
Във фолклорната програма на празника ще вземат участие изпълнители и състави от общините Горна Оряховица, Елена, Павликени и Разград.
Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от самото основаване на селото през ХVIII в. Климатът, наподобяващ този от Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на захарната метла. Хората тогава са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете от растението и да ги превърнат в маджун, който на други места в страната наричали петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се правел от дини и пъпеши.
С разпространението на метлата обаче тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджуна е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а при нужда и да се разрежда. Отглеждането ѝ наподобява това на царевицата, с разлика, че метлата е по-сухоустойчива.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново