Празник на мекицата събра малки и големи в Блъсковци

Публикувано на вт, 16 май 2023
187 четения

Четвъртото издание на Празника на мекицата се проведе в село Блъсковци на 13 май. Над 11 сръчни майстори-кулинари се бяха заели още от ранни зори с подготовката за направата на вкусните тестени закуски.
Официалното откриване на празника беше от Катя Цветкова, кметски наместник и секретар на местното читалище. Тя приветства множеството гости, изпълнили площада пред кметството в селото.
Към събитието се включи и групата на пешеходците от инициативата „Движим се и танцуваме заедно“. Тази година ентусиастите, които изминаха маршрута Елена – Търкашени – Жидовската чешма – Блъсковци, бяха 30 души. Най-малкият участник в похода бе деветгодишният Ерко от град Елена.
Поздрав към публиката отправиха от певческа група „Романтика“ към НЧ „Просвета – 1897“ село Палици, жените от НЧ „Развитие – Руховци – 1914“, танцов фолклорен клуб „Еленика“ към НЧ „Просвета – Разпоповци – 1881“, Карла Великова от град Варна, както и представителите на домакините от танцова формация „Стръмена“ и „Гласовете на Зинзара“.
Кметът на общината инж. Дилян Млъзев благодари за прекрасната организация на домакините и поздрави събралите се гости и изпълнители от близо и далеч. Заедно с Катя Цветкова те връчиха грамоти на умелите майстори на мекици, както и предметни награди.
Тази година празникът на мекицата подкрепи благотворителната кауза „В помощ на Мони“. Събраната сума от дарения в размер на 794, 50 лв. е преведена за малкото дете, страдащо от тумор в малкия мозък.
Веселието в селото продължи с много танци, забавление и дегустации до късния съботен следобед.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново