Празник на лопуша правиха в Бряговица

Публикувано на нд, 21 апр. 2024
783 четения

Стражишкото село Бряговица за поредна година посрещна майсторите на гозбите от лопуш в превърналия се в емблема на селото Празник на лопуша. Компетентно жури начело с миналогодишния победител Николай Пейков от сeло Владислав опита и оцени най-вкусно приготвените ястия на отрупаните маси с всевъзможни гозби. Над 20 организации от четири общини – Стражица, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Лясковец, бяха сред участниците, като най-нетърпеливи да се включат в празника бяха представителите на град Ветово, обл. Русе, най-отдалеченото населено място, заявило участие на празника. А накъде и без „черешката на тортата“ на празника – лопушената чорба… Близо 40 литра от тази вкусотия бяха приготвили домакините.
Най-младите участници от професионалната готварска паралелка на СУ “Ангел Каралийчев“ в Стражица спечелиха награда за най-модерно ястие със своята торта от лопуш “Зелено кадифе“.
В оспорваната кулинарна битка тази година майстор на лопуша стана колективът на пенсионерски клуб „Ехо от младостта” – с. Сушица.
Всички присъстващи имаха удоволствието да видят и чуят изпълненията на различни песни и танци. Участниците получиха почетни грамоти и награди от кмета на Община Стражица Йордан Цонев, заместник-кмета Стела Соколова и председателя на местния парламент Илиян Маринов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново