Правят проект за укрепване на третокласен път в областта

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
339 четения

Предстои изготвянето на технически проект за трайно укрепване на част от републиканската пътна мрежа в региона. Той е за укрепване на шест участъка от път III-662 “Твърдица – Елена” на територията на област Сливен, както и на три участъка от същия път, попадащ в област В. Търново.
За трите участъка в областта е установено, че вследствие на обилни валежи са се активирали неблагоприятни геодинамични процеси, които са засегнали и компрометирали асфалтовата настилка. По протежение на участъците се наблюдават пукнатини и улягания по пътното платно. При единия участък са установени разрушения на платното. Има и становище от “Геозащита” ЕООД – клон Плевен, съгласно което участъкът от км 53+650 до км 53+750 засяга регистрирано свлачище. Налице са също новообразувани свлачищни деформации, които застрашават целостта и функционалността на пътя.
Предвид близостта на двете свлачища, регистрираното и новопоявилото се такова, които са на разстояние 100 м, двата участъка са обединени в един общ с дължина 300 м.
От Агенция “Пътна инфраструктура” са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвянето на техническите проекти за укрепителни дейности по четири обособени позиции за различни райони на страната, една от които е за третокласния път, попадащ в областите В. Търново и Сливен. Общата прогнозна стойност е 1,1 млн. лв., а само за укрепването на участъците на път III-662 “Твърдица – Елена” са заложени 186 725 лв. С изготвянето на техническите проекти ще се търси финансиране по Програма “Околна среда” 2021 – 2027 г.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново