Правят нови сини зони във Велико Търново

Публикувано на чт, 5 Юли 2018
4279 четения

Хората с увреждания да могат да паркират безплатно до 3 часа в платените зони във В. Търново, предлагат от общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи”. В момента експерти подготвят промените в Наредбата за реда за спиране, престои и паркиране на пътни превозни средства на територията на старата столица. Предложението за това се дължи на факта, че в момента много от хората с инвалидни карти паркират в т.нар. “сини зони” за цял ден, заемайки местата, от които биха могли да се възползват и други граждани, обясни Иван Ламбов, управител на “Организация на движението, паркинги и гаражи”. Често от това се възползват хора, които имат дребен бизнес в района на дадена синя зона, както е на Кооперативния пазар във В. Търново, където част от търговците имат такива карти.
Съгласно наредбата в сините зони има обозначени места за паркиране на автомобили, превозващи и/или управлявани от хора с увреждания. За да се възползват от тях, гражданите трябва да имат карта, която удостоверява правото на ползване на такова място, издадена от общинската администрация. Валидни са и картите, издадени от други общини на територията на страната, както и от друга държава – членка на ЕС. Според готвените промени, единствената корекция ще е ограничението във времето за паркиране за хората с увреждания. Предложението да бъде внесено за обсъждане в постоянната Комисия по устройство на територията, транспорт и паркиране към Общинския съвет. Ако бъде одобрено, ще бъде внесено за гласуване в местния парламент още този месец.
Във В. Търново предстои да бъдат обособени нови сини зони, съобщи още г-н Ламбов. Едната ще е с 9 паркоместа на ул. “Иван Александров” до поликлиниката, а другата ще е с 37 места на пл. “Искра” и ул. “Мармарлийска”.
Близо 600 са паркоместата във В. Търново към момента, като заплащането става със закупуване на талон или с изпращане на SMS. В широкия център са обособени и два безплатни паркинга – до бившето обръщало на тролейбусите край Летния театър и в района на Пети корпус на ВТУ. Зони със свободен достъп има също по улиците “Цанко Церковски”, “Възрожденска”, “Цветарска”, “Цар Тодор Светослав”, части от ул. “Хаджи Димитър”, ул. “Любен Каравелов” и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново