Поздрав по повод 24 май на инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица

Публикувано на ср, 24 май 2023
31 четения

Уважаеми творци и дейци на българската наука и култура,
Уважаеми госпожи и господа,
Скъпи деца и ученици,

…“И Константин Кирил Философ, заедно със своя брат Методий създаде първата славянска азбука – глаголицата, която беше дадена отгоре. И първата буква беше наречена “Аз”. И в превод от прабългарски означава ПАМЕТ!”…
Нека всички помним и бъдем благодарни за великия дар, който ни е даден чрез братята свети свети Кирил и Методий и техните ученици. Нашата писменост е с божествен произход, а нашият народ е благословен.
Днес отдаваме дължимото и на първия български цар за приемането и утвърждаването на кирилската азбука на свети Климент Охридски, която и досега се ползва от славянските народи. Покръстителят – княз Борис I – Михаил, владетелят, който е прозрял – от два хоровода, български и славянски, от две огнени клади, от два олтара да ги християнизира под един трон. Възможността да създаваме културата и науката си чрез златните кирилски букви ни е извела горди и просветени в много трудни и тъмни моменти от нашата история.
Честит празник и хвала Вам Учители, Просветители, Библиотекари, Музейни, Читалищни дейци, Художници, Журналисти, Творци на Българската наука и култура!!!
От сърце Ви поздравявам с най-светлия и неповторимо Български Празник 24 май – олтар на свещената Азбука, Словото, Изкуството и Културата! Празник – поклон пред нетленното дело на светите братя Кирил и Методий, създали и завещали ни Свещените Български Букви, с които вече 11 века пишем Историята на Българския Дух – една безсмъртна Вселена от Слово, Мъдрост и Красота!
Бъдете здрави и силни духом, опирайте се на постигнатото и мечтайте със замах! Вярвайте в себе си и Бъдещето на децата си!
Убеден съм, че трябва да извървим дълъг и много трънлив път към себепознанието – кои сме, какво носим от дълбините на Времето, каква е мисията на нашия талантлив и мъдър народ.
“Мой Български език, чудесен – благословен и жив бъди!”

Честит празник!

инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново