Посред лято доматите са по-скъпи от зимата

Публикувано на вт, 14 Авг. 2018
6978 четения

На Общинския пазар във Велико Търново кило розови домати стигна 3,50 лв. посред лято и стана по-скъпо от зимата, когато вкусният зеленчук можеше да се намери и под 3 лв., макар и от оранжерия. Производители се оправдават, че тази година сушата и дъждовете са съсипали доматите и те си заминавали. В същото време от няколко дни на сергиите се появиха т.нар. “сливки” или консервни домати, но и те държат цена над 1 лв. за килограм. Освен това са безвкусни, недозрели, във вътрешността имат твърди петна и търновци ги подминават. И производители, и търговци са категорични, че цените на доматите няма да падат, напротив, ще се качват, защото основната суровина за консервите става дефицит. Обикновено през август и септември цените падат и хората си приготвят зимнината. Сега обаче това няма да се случи и купувачите да не мърморят, защото лошото време това лято не ни пощади, жалват се търговците.
За скъпите домати също няма гаранция, че са узрели и нямат заболявания. Зеленчукът изглежда здрав на пръв поглед, но като го разрежеш, вътре има черни петна.
След няколко дни доматите гният, а това било от дъждовете и маната, която унищожила стотици стръкове. Мъчим се да спасим продукцията, реже домат Кольо от Върбица, който се оказва узрял и без петна. В щайгата до сергията пък има брак, може някоя баба да си избере и да си консервира за зимата.
Кое време е да произвеждаме твърди домати, но няма оправия с времето. За да ги запазят, производителите ги пръскат с химикали и те узряват преждевременно. Това също е причина да останат твърди и недозрели.
Колко разходи и труд влагаме в градината, търпим загуби, затова доматите са скъпи, няма да ги дадем под 3 лв., казват производители от Драганово. Баба от Присово пък се оплака, че също е сложила някой корен с домати, но те не станали. Поливам, торя, пръскам и пак не са много харни, казва бабата.
Проверка на зеленчуковите борси показа, че към 13 август доматите там се продават между 0,90 до 1,50 лв. за килограм. Втората цена е за розовия сорт. До 0,30 лв. падаше цената на доматите през август и септември преди години. Но сега едва ли ще има домати по това време, отчитат местни производители с по-голям опит в бизнеса.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново