Жителите на Поликраище излязоха на протест (обновена)

Публикувано на пн, 9 Юли 2018
1408 четения

Десетки жители на Поликраище излязоха на протест срещу лошото енергоснабдяване на населеното място. Честите прекъсвания на тока започват в началото на годината, но през последните два месеца стават все по-чести. Само на 29 юни има регистрирани 16 прекъсвания в рамките на един час.

„Всеки ден има по 10 токови удари, които пречат на нормалната работа на електроуредите и много от тях изгарят. Подавали сме многобройни жалби по телефона до “Енерго Про” и всеки път отговорът е, че се работи по въпроса. Официално на 19 юни сме подали сигнал до “Енерго Про”, до Комисията за защита на потребителите и до КЕВР, от които така и не получихме отговор на какво се дължат тези постоянни прекъсвания“, разказва кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

В селото има цехове за сладкарски изделия, за вторични суровини и голяма шивашка фирма, в която работят над 60 души, а токовите удари пречат на производството и са опасни за скъпите машини. Прекъсва се производственият процес, от бизнеса са подавали множество сигнали, но без резултат. Има засегнати и много семейства, чиито електроуреди са изгорели заради честите прекъсвания. Това провокира жителите на Поликраище да излязат на протест, тъй като положението е нетърпимо и настояват за спешни мерки от страна на енергодружеството. Хората са готови да блокират първокласния път Велико Търново – Русе, докато не бъде решен проблемът, а срокът, който дават, е до една седмица, след което са готови да започнат с пътните блокади.

Според електроразпределителното дружество причината за краткотрайните прекъсвания е неизправен трафопост, който е с неустановена собственост в селото, но вече е изведен от мрежата.

„За мен това е несериозно обяснение, тъй като ако беше така, можеха да дойдат представители на дружеството в кметството и да се установи чия собственост е трафопостът“, заяви кметът Марин Тодоранов.

С подобен проблем се сблъскват и жителите на търновското село Балван, където също има ежедневни прекъсвания на тока. „Този проблем е по цялото западно направление и засяга не само Балван, но и Пушево, Момин сбор, Ново село. Токовите удари са основно сутрин и вечер. Наскоро говорих с представител на енергодружеството и обяснението е, че причината са птиците, които кацат по жиците“, разказа кметът на Балван Недьо Георгиев. Засега няма подадени сигнали в кметството за изгорели електроуреди, но преди време кметският компютър също пострадал при един от токовите удари. Кметът на селото сподели, че отново ще сигнализира за проблема електоразпределителното дружество и дори обмисля с кметовете на другите засегнати села да изпратят колективна жалба.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново