Показват в юбилейна изложба на Боруна неизвестни платна на художника Сергей Немцеров

Публикувано на пн, 19 юни 2017
183 четения

Непоказвани досега картини на художника Сергей Немцеров ще бъдат представени за първи път пред публика в юбилейна изложба. В експозицията са включени 19 живописни платна и 32 графики, изпълнени в класическите техники “суха игла” и “офорт” и в смесена техника. Поводът е 70-годишнината от рождението на покойния автор. Идеята е на директора на Художествената галерия “Борис Денев” Николай Сираков, където ще бъдат подредени и произведенията на изкуството.
За селекцията и организацията на изложбата принос има живописецът Стефан Петков, който е близък приятел на Немцеров. Официалното откриване на експозицията ще бъде на 20 юни от 18 часа, като за творчеството на художника ще говори изкуствоведът проф. Цанко Петров.
Зрителите ще могат да видят живописни платна, рисувани от Сергей Немцеров през последните десет години, като повечето не са били излагани в галерии и изложбени зали, разказаха неговите близки. Включени са и графики от най-младите му години, които се характеризират със зрялост и провокативност, както и такива, направени непосредствено преди смъртта му на философска и библейска тематика.
Сергей Николаев Немцеров (1947-2000) е роден на 30 януари 1947 г. във Велико Търново. Наследник е на белоемигрантски род на кубански казаци от района на Краснодар. Неговият дядо, Сергей Александрович Немцеров пристига през 1920 г. в Галиполи, Турция, с армията на ген. Пьотър Врангел, след което се прехвърля в България и като бежанец се устройва там, създава семейство и живее до смъртта си. От 1973 г. е член на групата на великотърновските художници, а от 1982 г. – член на Съюза на българските художници. От 1962 до 1972 г. е активен създател на физкултурно дружество “Етър” – Велико Търново, медалист от републикански шампионати – борба, свободен стил и джудо. През 1996 е сред учредителите на Международния фолклорен фестивал Старопланински събор “Балкан фолк”.
За краткия си житейски и творчески път Немцеров има много национални и международни изяви. Негови творби са собственост на Националната художествена галерия – София, ХГ “Борис Денев”, БНБ, посолствата на САЩ и Русия, Банка ОББ и др., както и на частни колекции в България, Великобритания, САЩ, Испания, Русия, Канада, Израел и др.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново