Показват снимки от разрушителното земетресение във В. Търново през 1913 г.

Публикувано на пт, 31 май 2013
993 четения

Ужасите на разрушителното земетресение от 1913 г. във Велико Търново ще бъдат представени в снимки. Изложбата с 61 фотоси от фондовете на Регионалния исторически музей в старата столица ще бъде подредена върху тротоара пред Факултета по изобразително изкуство. Тя се открива на 1 юни – деня, когато се навършват точно 100 години от природното бедствие, взело десетки жертви. 
Изложбата е подготвена от отдел “Нова и най-нова история” и разкриват в пълнота щетите от катастрофалното земетресение. Част от снимките се показват за първи път, а сред тях има и пощенски картички, благодарение на които тогава жителите на България, а и на Европа, се запознават с нещастието, сполетяло сторопрестолния Търновград. Великотърновци и гостите на града ще могат да видят руините на емблематични за нас сгради, сред които са държавната мъжка гимназия “Свети Кирил”, църквите “Свети 40 мъченици”, “Свети Спас”, Св. св. Петър и Павел”, “Света Троица”, “Св. Димитър Солунски”, “Св. Успение Богородично”, “Св. Рождество Богородично”, католическата (арменската) църква. Разрушените сгради на улиците “Търговска”, “Юнашка” и “Индустриална”, на “Баждарлък” и в други райони допълват апокалиптичната картина на “мъртвия град”.
Експозицията под надслов “Преди 100 години. Ужасите на едно страшно землетресение” цели не само да покаже разрушения град и трагизма на старостоличани през лятото на 1913 година, но и визията на пострадалите обекти преди природното бедствие и след тяхното възстановяване през следващите десетилетия. Изложбата доказва, че въпреки преживения ужас и нанесените щети, възлизащи на 12 316 000 лева, старостоличани намират сили и воля да възстановят най-българския град, разрушен до 80 % през юни 1913 г.

Паралелно с изложбата, в събота търновският музей стартира и специален сайт, посветен на 100-годишнината от земетресението. Материалите за интернет портала се събират от началото на 2013-та, а по сайта се работи от началото на май. В него е публикувана подробна информация за трагичните събития, белязали Търново преди един век. Показани са и над сто снимки, които са част от фондовете на РИМ – Велико Търново, и Историческия музей в Горна Оряховица. Те отразяват земетресението и визията на старата столица, Горна Оряховица и Лясковец в първите дни след трагедията. За да се разгледа електронното издание, е предоставен линк в сайта на Регионален исторически музей – Велико Търново.

Само за 17-20 секунди на 1 юни 1913 г. Велико Търново се превръща в руини. Злокобният ден отново се пада събота, а първият трус е регистриран около 11 часа и 28 минути. След него следват още два. “В периода от 1 до 13 юни денем и нощем в старата столица са били регистрирани 79 труса с различен интензитет. В резултат на тяхното доразрушително действие градът е станал напълно необитаем. Съсипаните от природното бедствие търновци са били принудени да се разпръснат по различни места извън града – Марно поле, лозята, най-близките околни хълмове”, разказва главният уредник в отдел “Нова и най-нова история” в РИМ Тодорка Недева. За трагедията, сполетяла предшествениците ни, свидетелстват и данните в регистъра на актовете за смърт от 1913 година. Според тях на 1 юни на място умират 20 души, а един издъхва около 3 часа по-късно. Броят на ранените и починалите след това трудно може да се установи.
Безпристрастната статистика сочи, че в резултат на бедствието всички масивни сгради са били силно пропукани, а горните части на стените им, особено подтаванните – разрушени. В развалини са се превърнали историческите църкви “Св. св. Петър и Павел”, “Свети 40 мъченици”, “Св. Димитър Солунски”, “Св. Успение Богородично”, а катедралата “Св. Рождество Богородично” е била сравнена със земята. В различна степен са пострадали и храмовете – шедьоврите на Кольо Фичето “Св. св. Константин и Елена”, “Свети Никола”, “Св. св. Кирил и Методий”, “Св. Спас”. Напълно необитаеми са станали и много административни и жилищни сгради. “Сред най-засегнатите сгради е тази на мъжката гимназия “Свети Кирил”, която тогава е служила за лазарет. Под руините й са останали десетки войници, ранени в Балканските войни”, допълва историкът.
По думите на Тодорка Недева животът в столицата на Асеневци се е превърнал в истински кошмар, но след първоначалния ужас и паника градът бързо е започнал да организира новия си начин на живот. Местната власт също е предприела редица мерки за нормализиране на обстановката и излизане от критичната ситуация. “До Градската градина например е била построена дъсчена барака, в която се е настанило общинското управление. То е подготвило документи за регулиране временния живот на града. Имената на всички пострадали са били събрани в подробен регистър, а за тях се издавали уверения за безплатно пътуване по железниците. За да се облекчи страданието на населението, а и за да се спаси от гладна смърт, местната власт доставяла хляб главно от Русе, Плевен и Шумен. Той се раздавал публично по предварително изготвен списък. Всяка сутрин на по-личните места приготвяли чай в големи казани и го разнасяли на всички пострадали семейства”, възстановява част от събитията от преди 100 г. специалистът от музея.
Само за няколко дена на Марно поле са били построени бараки, в които са се настанили 793 души, останали без подслон. “Освен общинския съвет, под председателството на митрополит Антим в града действал и Общограждански комитет за подпомагане на пострадалите. В нещастието си великотърновци не са останали сами. Почти непосредствено след земетресението започнали да пристигат и първите помощи. Старостоличани били подпомогнати от Комитета за издържане на Търновската болница в София, Централната европейска консистория, женското дружество “Майчина любов” – Кюстендил, много частни лица, сред които живеещият във Виена Евстати Паница, и много други”, каза г-жа Недева.
В този трагичен момент великотърновци са се уповавали и на вярата си в Бога. Местните свещеници извършвали ежедневни служби в специално направена в средата на Марно поле землянка.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново