Показват картините, дарени от твореца Иван Христов на В. Търново

Публикувано на пн, 20 Мар. 2017
110 четения

30 картини, дарени от художника Иван Христов на В. Търново, ще бъдат показани за първи път в изложба. Платната от колекцията са пейзажи предимно с местни сюжети и имат висока художествена стойност. Това е едно от значимите дарения от произведения на изкуството, правени в полза на старата столица. Експозицията е подредена в Изложбени зали “Р. Михайлов”, а официалното откриване е в понеделник от 17,30 ч.
Дарението на Иван Христова е направено през 1982 г.
Художникът е роден на 19 януари 1900 г. във Видин. През 1919 г. учи във Втора мъжка гимназия в София, а по-късно завършва живопис при проф. Никола Ганушев в Художествената академия. От 1927 до 1932 г. учителства в Трявна и Пловдив, след което се установява като художник на свободна практика в София. Умира на 27 март1987 г. в София.
За периода от 1924 до 1974 г. живописецът има 50 самостоятелни изложби. Платната му са показвани в Рим, Генуа, Варшава, Букурещ, Берлин. Авторът е отдаден изключително на пейзажната живопис. Чрез неговите картини оживява романтиката на Трявна, приказността на Белоградчик, Мелник, Видин, Родопите, Созопол. Рисува и възрожденската архитектура на притаените сред планините манастири – Рилски, Бачковски, Преображенски. Творбите на Иван Христов поразяват с красивата живописност на пейзажите от Велико Търново.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново