Поход до Шипка на 3 март организира “ТърновоРънс”

Публикувано на вт, 13 февр. 2024
224 четения

Пешеходен поход до Паметника на свободата на връх Шипка по случай националния празник 3 март организира “ТърновоРънс”.
Той ще стартира в празничния ден от сборния пункт на цирковата площадка в старата столица, където в 6,30 ч. автобус ще очаква желаещите да се включат в инициативата. С него те ще пътуват до Южна България, откъдето ще тръгне 17-километровото изкачване до върха. За похода няма такса водач, но има задължително предварително записване, посочват организаторите на инициативата.
Пешеходният поход е със средно ниво на трудност, но предлага сериозно изкачване от 500 до 1500 м надморска височина. Ще има няколко стръмни момента, но и много спирки за панорами, като тази за обед ще е в района на хижа Бузлуджа. Планът е в 16 ч. групата да е на паметника “Шипка”, където да посрещне и залеза, а около 19 ч. да е обратно във В. Търново.
“Това е нашият паметник, нашата история, нашата музика, нашите танци и нашият момент на почит. Ние ще крачим смело нагоре от уважение и преклонение. Ще успяваме, когато ние сме общност, в която всички си помагаме. Дори само един път в годината да посещаваме това място ние в сърцата си всеки ден свеждаме глава за почит към българите, загинали за нашата свобода. Походът ни до паметник Шипка ни учи на любов към нашата история, но и към нашето бъдеще. Към нашите земи, но и към нашите побратими. Шипка ни обединява и ни прави по-добри към всичко около нас”, смята Калин Василев-Калинбата, създател и основен двигател на “ТърновоРънс”.
Желаещите да се включат в похода трябва предварително да заявят това пред организаторите, а хора без нужната физическа подготовка и екипировка се умоляват да не се записват. Всички трябва да си носят силна храна и вода, посочват от “ТърновоРънс”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново