Подготвят Гергьовските песенни празници в Елена

Публикувано на вт, 7 мар. 2023
165 четения

Тазгодишното издание на музикалния форум “Гергьовски песенни празници” ще се проведе в град Елена от 5 до 7 май. Събитието е част от Културния календар на общината и за трета поредна година се организира от народно читалище “Напредък – Елена” и “Младежко сдружение – България”, заедно с Музей на Възраждането – Елена. Концертната програма ще се проведе в залата на читалището, в АИК “Даскалоливницата” и на пл. “Хр. Ботев”.
В празниците са поканени да участват любители и професионалисти, певци и инструменталисти: солисти, камерни формации, вокални групи и хорове. Репертоарът им трябва да бъде в категориите народна, класическа и църковна музика, а изпълненията могат да включват произведения от една или няколко от тях, по избор. По желание участниците могат да включат в програмата си творби от Еленския край, както и такива, посветени на свети Георги Победоносец. Желаещите да се включат трябва да представят програма с времетраене от 7 до 15 мин. за солисти и деца и от около 35-40 мин. за камерни формации и хорове.
Участниците в Гергьовските песенни празници ще са разделени в няколко категории. Трите основни ще са Солисти, Камерни формации и Хорови състави. Първата – с 3 възрастови подкатегории: деца от 4 до 14 г., младежи от 15 до 19 г. и възрастни – без ограничение на възрастта. Втората ще е с две подкатегории – в едната ще са дуети, терцети, квартети и квинтети, а в другата – състави от 6 до 16 изпълнители. При хоровите състави няма да има разделение и те ще могат да са без ограничение на броя певци.
Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, като домакините предоставят пиано, а при необходимост участниците трябва сами да осигурят други съпровождащи инструменти, както и съответните инструменталисти. Всички изпълнения ще бъдат документално записани и организаторите си запазват произтичащите от това авторски права.
Участието е напълно безплатно, като разноските, свързани с пребиваването в Елена (транспорт, настаняване и др.) са за сметка на участниците, уточняват организаторите на Гергьовските песенни празници.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново