Плюсове и минуси на комбинираната баня

Публикувано на вт, 8 Дек. 2020
1896 четения

Обновяването на банята е специално „удоволствие“ за всеки от нас, тъй като обикновено сме принудени да пестим всеки квадратен сантиметър пространство. Така е особено в апартаменти със стандартно оформление от миналия век. Именно липсата на използваемо пространство тласка собствениците на жилища да комбинират баня с тоалетна. Популярността на тази конструктивна техника днес е особено актуална, тъй като подобна комбинация позволява не само да се увеличи броят на квадратните метри за използване, но и да се създаде принципно ново оформление на помещението, общо за цялото семейство, в което то да изпълнява невероятно голям брой функции. Това има своите предимства и негативи. В този пост ще се вгледаме по-отблизо в тях.

Сред положителните аспекти на комбинираната баня специалистите разграничават следните:

 • Икономисват се разходи по време на ремонтните работи и оформлението. Тъй като стената, която разделя банята и тоалетната, се разглобява, бюджетът се намалява значително. Това е така, защото плочките за облицовка ще са в по-малко количество. Вместо две врати, ще купим само една и т.н.;
 • Образуването на допълнително пространство, което усвояваме, като комбинираме двете помещения. Освободените квадратни метри могат да се използват например за душ или пералня;
 • Възможност за преобразуване, което ще улесни обслужването на двете помещения, както и улесняване на самия ремонт;
 • По-есно почистване – една стая се чисти много по-лесно от две;
 • Възможност за подреждане на банята според вашия вкус, което се получава за сметка на освободеното пространство. То дава възможност за изобретателност и полет на въображението.

Сред отрицателните аспекти експертите подчертават следното:

 • Необходимостта от взимане на разрешение и самото вписване на официалните документи за реорганизация на банята. Всичко това води до допълнителни разходи;
 • Ограничена възможност за използване на баня и тоалетна по едно и също време, ако помещението вече е заето от някой от членовете на семейството.

Предвид гореизложеното, разбираме, че комбинираната баня няма да е подходяща във всяка къща или апартамент. Най-добре е да комбинирате тоалетна и баня само в  следните ситуации:

 • Ако сте собственик на студио апартамент;
 • Ако нямате деца или само едно дете;
 • Ако квадратурата на апартамента е ограничен;
 • Ако тоалетната е по-малка от 1,5 квадратни метра;
 • Ако решите да използвате пространството на жилищното пространство по-рационално или имате интересни дизайнерски варианти за комбинирана баня.

Имате ли две или повече деца? Комбинацията от баня и тоалетна ще наруши ли цялостния стил на жилището? Стената, която разделя двете помещения носеща ли е? Ако отговаряте положително на тези няколко въпроса, тогава се откажете от идеята за комбинирана баня. По-добре помислете как да оборудвате тоалетната и банята поотделно.

Разгледайте примери за дизайн на малка баня и тоалетна в мрежата – ще ви вдъхновят да създадете ваша дизайнерска концепция за декорацията, ВиК оборудването и цветовия дизайн.

Какво да изберем? Да обединим ли банята и тоалетната или не? Няма недвусмислен отговор, но подчертаването на основните плюсове и минуси ще ви помогне да разберете всичко и да изберете най-подходящото разположение за вас.

Източник: https://vsichko-za-baniata.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново