А1: Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция

Публикувано на пн, 13 Ное. 2023
184 четения

Нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние

 

Обявеното на 9.11.2023 г. намерение от собственика на United Group за придобиване на Булсатком официално потвърждава схемата, за която А1 и други пазарни играчи сигнализираха още в края на миналата година. Тогава предупредихме публично, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group.

 

Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание.

 

Изумени сме от начина, по който Виваком прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, United Group публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на United Group e зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер.

 

За съжаление нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция. Ако обявената сделка за Булсатком бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция.

 

Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция. Ние ще обжалваме и ще продължим да сезираме за случващото се компетентните български и европейски институции.

 

За да може всеки сам да проследи основните операции по опитите за придобиване на Булсатком и да прецени как тя ще се отрази на развитието на пазара, цените, иновациите и на него самия като потребител, сме представили информацията в инфографика.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново