Питка с мед хапнаха в Елена в деня на св. Харалампий

Публикувано на нд, 11 февр. 2024
2821 четения

Първото издание на празника “Само в Елена – да хапнем питка с мед на св. Харалампий” зарадва еленчани и гостите на града, събрали се на площад “Христо Ботев” в съботния ден.
Св. Харалампий е покровител на пчеларите. В миналото, а някъде и днес, хората са носили мед за освещаване в храмовете и после са слагали от него на обредните хлябове, замесени от сръчните домакини, които раздавали след това на съседи и близки.
Празникът св. Харалампий е специален за еленчани, защото обичаят с раздаването на питки с мед и орехи на 10 февруари е с многолетна история в този връзрожденски край и е запазен и до днес.
Събитието започна с освещаването на погачите, участващи в конкурса за “Най-красива и вкусна домашна пита”, от архиерейския наместник на Еленска духовна околия протойерей Валентин Георгиев. В надпреварата се включиха 24 пити. Трудната задача да оценят кулинарните шедьоври бе на журито в състав – инж. Живко Миланов, Десислава Никифорова и Силвия Мирянова.
За децата също не липсваше забавление. Те се включиха в кулинарната работилница под надслов “Лесно ли е да замесим питка” с ръководители Катя Цветкова и Йорданка Пенева. Фолклорен поздрав към публиката направиха от Културния клуб на пенсионера “Възраждане” с ръководител Иванка Спасова и съпровод Станьо Станев, ТФК “Еленика” към НЧ “Просвета – Разпоповци – 1881” с ръководител Йордан Минчев, ВГ “Романтика” към НЧ “Просвета – 1897”, с. Палици, ВГ “Гласовете на Зинзъра” към НЧ “Съгласие – 2014”, с. Блъсковци, Певческа група от туристи ветерани “Планински мелодии” и ФФ “Балканджийче” към НЧ “Напредък – Елена – 1863” с ръководител Йорданка Грънчарова.
На празника присъстваха и представителите от сдружение “Пчела” – сем. Стефанови и сем. Кръстеви. За финал на събитието председателят на журито обяви победителите и отличените със специални награди. Въпреки голямата конкуренция, триетажната пита на младата еленчанка Радина Маринова зае първото място, втора се класира Наталия Николова с прекрасно декорираните си пити, а третото място бе за Поликсена Кръстева, която освен производител на мед, се оказа и сръчен кулинар.
За децата, участници в работилницата, имаше подарък – бурканче с мед, а накрая всички опитаха от вкусните домашни пити на площада.
Организаторите изказват благодарност към всички участници и гости на събитието, както и към Гъбената ферма с управител Кристиян Дончев, Местна инициативна група (МИГ) общини Елена и Златарица, сем. Антонови, сем. Кръстеви, които се включиха в осигуряването на наградния фонд за празника.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново