Писателят Владимир Зарев гостува отново в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 29 мар. 2023
167 четения

Един от най-четените български автори Владимир Зарев отново ще гостува в Горна Оряховица на 5 април (сряда). Домакин на творческата среща, която ще започне от 17.30 ч., е Художествена галерия “Недялко Каранешев”.
Владимир Зарев гостува в Горна Оряховица преди 4 години, отново през април, когато се отбелязват Международният ден на детската книга, Световният ден на книгата и авторското право, а в цялата страна се провеждат различни инициативи, свързани с четенето. Тогава творецът остави своето послание в летописната книга на града. Владимир Зарев е един от най-предпочитаните български автори от читателите на Общинска библиотека в Горна Оряховица.
Писателят е роден в София. Завършил е българска филология в СУ “Климент Охридски”. От 1988 г. е главен редактор на списанието за българска и световна литература “Съвременник”.
Владимир Зарев има 19 книги, в това число 12 романа: “Денят на нетърпението”, “Хрътката”, “Хрътката срещу хрътката”, “Лето 1850”, “Светове”, “Разруха”, “Поп Богомил и съвършенството на страха”, “Орлов мост”, “Чудовището”. Особено място в творчеството му заема епичната семейна сага “Битието”, “Изходът” и “Законът”. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. Романът “Разруха” е номиниран за две от най-престижните европейски литературни награди.
Владимир Зарев е носител на националните литературни награди “Иван Вазов” и “Елин Пелин”. Удостоен е и с държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”, а през 2019 г. му е връчен орден “Стара планина” – първа степен за изключителни заслуги в областта на културата и изкуството. От 2021 г. Зарев е академик на БАН.
Скоро бе преиздадена книгата му за деца и възрастни “Голямата странна градина”.
Най-новият му роман “Объркани в свободата” се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново