ПГСАГ “Ангел Попов” отпразнува своя 80-и рожден ден с голямо тържество

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
237 четения

ПГСАГ “Ангел Попов” във В. Търново отпразнува 80-ия си рожден ден с голямо тържество в МДТ “Константин Кисимов”. Украсената с много балони и цветя голяма зала се изпълни до краен предел, а вълнението и празничното настроение витаеха във въздуха.
“За 80 години в гимназията са получили образованието си над 9500 ученици. Дълбоко сме свързани с идеята, че съграденото със знания и любов е най-трайната конструкция, която можем да оставим на поколенията. Името на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия е знак за качество, оригиналност, професионални знания и умения, за успешна реализация на пазара на труда”, каза в приветствието си д-р Евгения Илиева, директор на училището. Тя подчерта, че училището се превръща във все по-модерно и иновативно учебно заведение, с изцяло обновена сграда, модерен STEM център, нови класни стаи, съвременно оборудвани компютърни кабинети и кабинети за професионална подготовка, нова спортна площадка, фитнес зала, библиотека, театрален салон, кътове за отдих и четене. Д-р Илиева припомни, че учителите и учениците на гимназията са носители на много международни, национални и регионални награди. Те осъществяват успешни практики по специалността в чужбина, а учебното заведение притежава сертификат за цялостно и качествено изпълнение на проекти по програмата “Еразъм+”, сектор професианално образование за предоставяне възможност на учениците да придобиват умения в реална работна среда в чужбина. За учебната 2023/2024 г. гимназията е включена в списъка на иновативните училища в България. Възпитаничката на ПГСАГ – Йоана Иванова, е носител на Наградата “24 май” на Община Велико Търново за 2022 г., в последните години учителите Даниела Петрова и инж. Мария Георгиева са носители на награда “Учител на годината” на РУО – В. Търново, Нели Гергенчева-Видиновска е носител на почетната награда “Неофит Рилски” на МОН, а училищният екип е удостоен с общинската награда в системата на предучилищното и училищното образование “Св. Патриарх Евтимий Търновски” за “Колектив на годината” за учебната 2022/2023 г., посочи още д-р Илиева.
“Дълголетната история на училището е повод за гордост и положителна равносметка за изминатия път, както и стабилна основа за бъдещето”, каза Валентин Михайлов, зам. областен управител на В. Търново, който поздрави празнуващите за успехите. “Пред вас стои амбициозната цел един ден да станете истински професионалисти, да изградите съвременния облик на нашите град, държава, а защо не и на света”, добави той.
“В това училище поколения от нашите деца са направили най-важните стъпки от изграждането си като личности и точно затова днес е празник не само на гимназията, а и на цяло В. Търново, защото неоспоримо е значението на учебното заведение в развитието на нашия град”, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново.
“Това училище, устояло 80 години във времето, е преминало през различни етапи и периоди, но никога не е загубило основната и най-главната цел – да подготвя младите хора за бъдещата им реализация като съвременни, модерни, иновативни строителни инженери, техници и технолози”, подчерта в приветственото си слово Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието във В. Търново.
На сцената, за да поздравят със своите изпълнения всички присъстващи в залата, излязоха: вокалната група към училището с ръководител Петя Василева, музикалната група при НЧ “Напредък” в Г. Оряховица с ръководители Милко Тодоров и Стела Дойкова, Лилия Караиванова и Александра Трифонова от училищния клуб по съвременни танци при ПГСАГ с ръководител Валентина Караиванова, към които се включи и Ева Захариева от Езиковата гимназия в старата столица, хор “Плетеница” с ръководител Наталия Билчева и клубът за народни танци при гимназията с художествен ръководител и хореограф Николай Корчев. Ученичките Никол Кушева и Михаела Радойчева изпълниха хип-хоп танц, Илиян Костадинов свири на пиано, а Йоана Петрова танцува балет. Ученици от училището и възпитаници на гимназията представиха кратка театрална постановка, а на екрана вървяха презентации с документи, стари и съвременни фотографии на сградата и кабинетите на школото, както и кадри от живота на колектива.
На тържеството присъстваха още: арх. Николай Малаков, главен архитект на Община В. Търново, Пенка Игнатова, директор на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново, Венцислав Спирдонов от ВТОбС, Антоанета Андреева, председател на Общинския координационен съвет и областен координатор на Синдиката на българските учители за област В. Търново и член на Изпълнителния комитет на организацията, д-р Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, Дешка Мандикова, председател на Синдикалния регионален съюз на КТ “Подкрепа” в старата столица, инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново, Венцислав Дончев, областен председател на Камарата на строителите в България, арх. Юрий Любомирски, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, представители на бизнеса, различни организации, възпитаници на гимназията, бивши директори, учители и служители на ПГСАГ, директори на училища и градини в Община В. Търново и др.
Във връзка с 80-годишния юбилей през цялата учебна година от училищното ръководство са предвидили провеждането на 80 инициативи, някои от които вече се осъществиха. Тържеството днес започна с водосвет на новото знаме в двора на гимназията, след което осмокласниците се заклеха пред флага и пуснаха 80 балона във въздуха.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново