Пет години Сухиндол чака пари за укрепване на опасно свлачище

Публикувано на чт, 13 февр. 2020
327 четения

Вече пет години държавата не отпуска пари за укрепване на опасно свлачище на пътя между Сухиндол и Севлиево. Това обяви кметът на малката община инж. Пламен Чернев и посочи, че това е основният път за евакуация на населението при преливане на яз. “Александър Стамболийски” и осъществява връзка със селата Бяла река, Горско Калугерово и Горско Косово. Общинският път е изключително натоварен и се използва ежедневно. Заради аварийното му състояние е въведена забрана за преминаване на превозни средства над 3,5 т.
Свличането на земни маси започва още през 2005 г., а десет години по-късно отново се активизира заради високи подпочвени води. Това доведе до затваряне на четвъртокласния път и жителите на близките села трябваше да изминават десетки километри повече, за да стигнат до общинския център.
“Започнахме с искане на пари от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за проектиране. Избрахме изпълнител, който подготви проекта, но и до днес няма осигурено финансиране. Очакваме отварянето на мярка в МРРБ или в МОСВ, каквато възможност имаше преди време, за да кандидатстваме и да търсим финансиране”, каза още инж. Чернев. За укрепването на района са необходими около 7,2 млн. лв. с ДДС. Заради забавянето на ремонтните дейности сумата нараства, тъй като се изменя геометрията на ската. “Там се движат хиляди кубици скална и земна маса и след проучване от Геозащита – Плевен, се оказа, че периметърът е много голям”, уточни кметът. Според него, ако пътят беше третокласен, досега МРРБ щеше да отпусне средства за укрепването му. И макар че свързва две общини и две области, то отсечката се води IV клас и проблемът си остава за местната власт.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново