Пехливански борби за пръв път на Празника на горнооряховския суджук

Публикувано на нд, 2 юни 2024
639 четения

Килото на сухото петало удари 40 лв. Баби брояха стотинки за по едно кебапче.
Пехливански борби бяха атракцията на тазгодишния Празник на горнооряховския суджук. Световни и европейски шампиони за мъже и младежи излязоха на тепиха на открито до местния стадион, за да премерят сили. Сред публиката бе и световният шампион Михаил Ганев, който веднага беше обграден от по-младите борчета, които напираха да се снимат с него. След лютите схватки на поляната до градския стадион победители в категории станаха: Исмаил Помаков (70 кг), Евтим Евтимов (85 кг) – и двамата от Г. Оряховица, и Мирослав Киров (+85 кг) от сливенското село Крушари, от което е и Станка Златева. Извън пехливанската програма, организаторите на тазгодишния празник се бяха погрижили да има конкурси, атракции и изненади за посeтителите от всички възрасти.
Най-предпочитани от гостите, разбира се, бяха десетките скари, от които се разнасяха апетитни ухания на вкусни мръвки. Петалото печен суджук беше 10 лв., а килото на сушения удари 40 лв/кг. Кебапчетата и кюфтетата се харчеха по 3 лв., а останалите мръвки: шишчета, пържоли и плескавици – между 5 и 8 лв. Пърленката бе 2 лв., а чаша бира – 3,50 лв. Цените предизвикаха недоволство сред част от гостите на празника, според които били прекалено високи. Възрастна жена сподели, че след като обиколила скарите, накрая си взела едно кебапче, половината от което изяла, а другата половина щяла да носи на дядото, който лежал болен вкъщи. Две кебапчета старците не можели да си позволят.
Освен зоната за бира-скара, беше обособена и специално зона, в която се демонстрираха някои традиционни български занаяти. Майсторки показваха как се меси тесто и как се пекат вкусни пити и пърленки. В Работилницата „Шекерджийница“ пък всеки можеше да направи сам захарно петле под вещото ръковоoство на майстор Боян Минчев. Баба Събка от с. Върбица показа как се точат кори за баница. Сред занаятчийските ателиета имаше още: работилници по грънчарство, тъкачество, плъсти, плетене на сувенири от царевична шума. Всеки желаещ, купил сувенир от щанда на Историческия музей, получаваше талон, с който участва в специалната томбола „Суджукарско дърво на късмета“, тегленето на която водеше Искрен Пецов. Шеф Царина Царева и шеф Ивайло Иванов от „Hells Kitchen“ представиха традиционни ястия от горнооряховския санджак. А за по-възрастните гости бе играта „Мезе за табиетлии“. Особено внимание бе отделено на любителите на фолклора – в предаването „Шарена чeрга“ с участието на фолклорни ансамбли и изпълнители от региона и цялата страна.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново