Педагогът Валери Ангелов е гордостта на фамилията, казват му “Учения”

Публикувано на пт, 12 Ян. 2018
986 четения

Валери Ангелов е роден в ромско семейство с пет деца в с. Гложене в Северозапада и е гордостта на фамилията. Завършил е специалността “Предучилищна и начална педагогика” във ВТУ, а след това и магистратура за социалната работа на деца в риск. Работи в ЦМДТ “Амалипе” като сътрудник по проекта “Общностно развитие и мониторинг на здравните услуги”. Той контролира всички местни и общностни модератори на Центъра в цяла България, поставя задачи, приема отчети, пише новини в сайтове. И като се върне в родното си село, там му казват “Учения” и го уважават.
Да следва предучилищна и начална педагогика Валери избира, защото много обича децата, а и те му се радват, особено в ромската общност, понеже и той е ром. Искам да докажа на обществото, че ние можем да бъдем единни и можещи, че искаме да се образоваме и самият аз съм го доказал, гордее се Валери. Тази амбиция и стремеж към науката 26-годишният магистър иска да предаде и на децата още в ранната им възраст. На предна линия сега е поставил и докторантурата, която също ще бъде в областта на педагогиката.
Макар София да е по-близо до родното му място, Валери избира да следва във В. Търново. През 2010 г. идва на екскурзия в старата столица и градът го пленява с красотата си. Тогава си казва, че това ще е градът, където да продължи образованието си. И не само това, остава и тук да живее. Не скрива, че по време на следването си е имал трудности, но всичко се преодолява, когато си мотивиран да се образоваш, а след това да посветиш живота си на другите да ги учиш и да ги убедиш да следват твоя пример.
Валери твърди, че ромската общност все повече се интегрира в обществото по отношение на образование и здравна култура. Заедно с това семейното планиране навлиза все повече в ромските домове и многодетните семейства вече са рядкост. Расте ново поколение, ориентирано да се образова и живее по-добре.
Сега в Център “Амалипе” са в трескава подготовка за честването на ромската Нова година – Банго Васили или Василица, която общността посреща на 13 срещу 14 януари. Всъщност Васильовден до преди 3-4 поколения е бил денят, когато етническите българи са посрещали Новата година, обяснява Валери. Според него Василица заслужава да бъде обявен за Ден на ромската култура и да бъде включен в националния календар на страната.
Тази година честванията на Василица започнаха още от 11 януари, където в клуб ТАМ във Велико Търново бяха рецитирани стихотворения на ромски поети. След това празникът продължи с циганска музика. Накрая се развъртяха и баници с късмети. На други места честванията продължават в следващите дни.
Ромската общност крачи към модернизация, но без да забравя традициите. В миналото Василица е бил строго семеен празник и чужд човек не се е пускал в къщата. Днес младите хора сърфират във фейсбук и отварят вратите на домовете си за гости. Организират дори публични чествания, които преосмислят личностната автономия, без да се скъсва с ромските традиции и обичаи, коментира Валери. Според него сега имаме нужда да изградим мостове между различните етноси, между властта и гражданите, между сърцата ни.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Д.ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново