“Пътни строежи” започнаха ремонт за 4,1 млн. лв. на пътя Ценово – Свищов

Публикувано на нд, 16 юни 2019
368 четения

Официално стартира дългоочакваният ремонт на Републикански път II-52 от границата с община Ценово към Свищов. Директорът на Областно пътно управление В. Търново инж. Венцислав Ангелов и кметът на Свищов Генчо Генчев посетиха мястото, от където ще започнат строителните работи и където вече е премахната част от храстовата растителност по банкетите. Ще бъдат положени няколко слоя асфалт, пътят ще бъде изравнен и нивелиран, като за финал ще бъде положен и износващ слой плътна асфалтобетонна смес, за която е характерно, че при правилно полагане и уплътняване не пропуска вода и е високо еластична. Банкетите ще се направят отново, ще се поставят и колектори. „Касае се за голям мащабен ремонт на стойност 4,1 млн. лв.“, подчерта Генчо Генчев.
Паралелно с ремонта на отсечката от първия етап, която ще обхване границата с община Ценово до гробищния парк на Вардим, ще започне проектирането и на втория участък – от гробищния парк на Вардим до Свищов. На местността „Паметниците“ мостовото съоръжение е компрометирано и с нестабилни основи, за там ще са необходими доста съгласувателни процедури и уреждане на сервитутни права. „Всяко мостово съоръжение върви с отделна проектна документация и отделно проектиране. Това ще отнеме време и затова се започва от участъка Ценово – Вардим, като успоредно с него ще се изкърпи втория етап на пътя Вардим – Свищов, за да може да се пътува спокойно, докато започне и неговият основен ремонт“, обясни кметът.
Той поясни, че първоначално крайният срок на изпълнение за първия етап е бил 27 юли, но поради забавяне на старта с 2 месеца, се очаква пътят да бъде завършен до средата на септември 2019 г. Изпълнител е фирмата „Пътни строежи“, която е с богат опит и разполага с необходимата техника за извършването на мащабния пътен ремонт.
Инж. Ангелов информира, че е въведена временна организация на движението по път 92, съгласувано с КАТ и областно управление на АПИ. Движението ще се осъществява в едната лента със светофарна уредба, която да регулира дейностите по ремонта на участъка. Полагат се усилия да се насочи трафикът през селата Павел и Совата, за да може да се минимизира движението на автомобили по ремонтирания участък.
Кметът на Свищов изказа искрени благодарности към зам.-министър Николай Нанков, който м.г. в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството посети Свищов, обеща започването на този ремонт и той вече е факт. „Благодаря и на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов, както и на областното и национално ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“, защото искам да подчертая, че това не са средства по европейски проекти, а от републиканския бюджет, които са насочени към пътна мрежа в нашата община“, допълни той.

Припомняме, че лошото състояние на 18,6-километровия път от години е сериозен проблем за жителите на Свищов и село Вардим, което е предпоставка за редица пътнотранспортни произшествия. Вследствие на системното и аргументирано настояване от страна на общинското ръководство, бяха предприети необходимите действия и стартът на неговият ремонт вече е факт.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново