Първокачествен шафран произвежда гимназията в Златарица

Публикувано на чт, 20 ян. 2022
526 четения

Първокачествен шафран, сертифициран във френска лаборатория, вече втора година произвеждат учениците и учителите в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Никола Златарски” в Златарица. Скъпата подправка, която се добива от цветовете на шафрановия минзухар, съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, както и много неетерични активни съставки. Това го прави високо ценен както в готварството, така и в медицината.
“Вече втора календарна година отглеждаме шафранов минзухар. Закупихме луковици от сертифициран производител, обработихме почвата и ги засадихме. Още на същата година, през късната есен, получихме резултат – първокачествен шафран, който сертифицирахме във френска лаборатория. Това беше нашата първа победа, след като успяхме да усвоим технологията по брането, сушенето и съхранението”, разказа Надежда Топалова, която е учител по теоритична подготовка в професионалната гимназия и ръководител на проекта. Първоначалната идея за отглеждането на шафран е на младеж от училището, участвал в конкурса на Министерството на земеделието и МОН – “Моето стопанство”, подета впоследствие и от целия колектив на школото. В началото с нея са ангажирани ученици от един клас, които се заемат с изучаване на технологията на отглеждане на ценната култура. По-късно технологията е заложена и в програмата на иновацията в образователната институция в Златарица. Така отглеждането на шафран отрежда на гимназията статут на иновативно училище.
“Трудности срещнахме през пролетта на следващата година и те бяха свързани с борбата ни с плевелите. С много труд и постоянство ученици, учители и непедагогически персонал се борихме с тях. Всяко свободно време беше използвано за тази цел. Оказа се, че поради липса на подходящ терен сме избрали неаерирана и недобра почва. Когато коригирахме това, през втората година добивите станаха двойни и нуждата от сръчни ръце се увеличи”, разказа Топалова. След като цветовете се откъснат, стигмите се почистват, сушат се няколко часа при определен режим в сушилни и се съхраняват в херметически затворени стъклени буркани на тъмно и сухо място, поясни още учителката.
Учениците от училището и неговият персонал са ангажирани с тези дейности ежедневно, до прибиране и на последния шафранов цвят. Брането не търпи отлагане дори и през почивните дни, така че дори и тогава се намират хора от екипа, които да се погрижат за това.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново