Първи случай на африканска чума при диви свине и в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 29 Ное. 2019
2832 четения

Откриха случай на африканска чума по дивите свине в Горна Оряховица. Заразеното животно е намерено в землището на железничарския град. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков е издал заповед за ограничаване достъпа до определени територии. Установени са и ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона и съответните подзони.
В т.нар. зона А, където е намерено заразеното животно, се ограничават ловът и достъпът на хора и превозни средства, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта за срок от 30 дни. В Териториалното поделение на Държавно горско стопанство – Горна Оряховица, е разкрит горещ телефонен номер – 0885 825 600, на който хората от общината могат да подават сигнали или да получат информация във връзка с африканската чума.
В община В. Търново също беше открит случай на африканска чума, а животното е намерено в землището на Дебелец. Открито е случайно от работещи в района. Извършените проби са потвърдили, че става въпрос за африканска чума. Първите случаи бяха установени и в Горски долен Тръмбеш, Джулюница, Петко Каравелово, Железарци и Горско Калугерово.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново