Откриха X Международна научна конференция в Институт „Конфуций“

Публикувано на пт, 13 окт. 2023
221 четения

В Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет беше открита X Международна научна конференция на тема „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Доц. д-р Искра Мандова, директор на Института, приветства с добре дошли гостите и участниците и даде думата на ректора проф. д-р Димитър Димитров, за да открие научния форум.
„Радвам се, че за пореден път съм част от тази престижна конференция. Прави ми впечатление, че във Великотърновския университет през последните няколко години интересът към китайския език е все по-голям от страна на българските студенти, а броят на китайските студенти, обучаващи се при нас, нараства. Тази конференция е поредното доказателство, че междукултурният обмен, диалогът и приятелството между двете държави се засилват. Пожелавам успех на всички участници във Форума“, каза в приветствието си проф. Димитър Димитров.
Участие в конференцията са заявили над 40 преподаватели, изследователи и любители на китайската култура от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ПУ „Паисий Хилендарски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, БАН и други образователни институции от България и от Китай.
Сред официалните гостите на откриването бяха доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор по международната дейснот; доц. д-р Полина Цончева, декан на Филологическия факултет; проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет; проф. Хуан Сяомей, главен секретар на Китайския университет по геонауки (Ухан, Китай); Джан Дзунфън, декан на Факултета по чужди езици на Китайския университет по геонауки; Ю Шъуей, декан на Факултета по икономика и мениджмънт на Китайския университет по геонауки; Фан Лу’уей, декан на Факултета по международно образование на Китайския университет по геонауки; Уан Мин, съветник в Посолството на Китайската народна република в Р България; Нейко Генчев, зам.-кмет на Община Велико Търново; Валентин Михайлов, зам.-областен управител на област Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново