Откриха отклонения във водата на пет села

Публикувано на пн, 22 май 2023
3443 четения

Девет населени места в област В. Търново в момента са на воден режим. Това сочи справка за качеството на питейната вода на Регионалната здравна инспекция. На режимно водоподаване са селата Ресен в община В. Търново, еленските села Усои и Майско, Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка и Димча в община Павликени и сухиндолското село Бяла река. Общо 10 проби са изследвани от началото на май от централно водоснабдени населени места и обекти с ведомствени водоизточници. Отклонения са установени в някои от пробите. По показател нитрати по-високи стойности са открити в село Овча могила – 58,94 mg/l при норма 50 mg/l и в село Деляновци – 58,54 mg/l. В пробата на село Българско Сливово е установено отклонение по показател желязо – 522 mg/l, а в тази на селата Драгомирово и Совата са открити по-високи стойности по показател хром – 61 mg/l и 69,2 mg/l.
Изследвани са и 5 проби от минерални водоизточници по микробиологични показатели. От тях не отговаря на изискванията минералният източник в село Вонеща вода по показател общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми.
В периода 1-15 май са издадени 3 предписания до управителя на “ВиК Йовковци” ООД за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване и доставяне на безопасна и чиста питейна вода за населението на селата Драгомирово, Совата и Българско Сливово, посочват от РЗИ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново