Откриха обновения Летен театър в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 23 май 2023
262 четения

Летният театър и НЧ “Братя Грънчарови – 2002” бяха официално открити седмица преди празника на Г. Оряховица. Лентата прерязаха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на НЧ “Братя Грънчарови – 2002” Иван Иванов, представители на изпълнителя, финансиращите организации и екипът на проекта. Отслужен бе и водосвет за здраве и успехи от отец Антоний.
Това е последният обект от инвестиционната програма на Общината за периода 2014-2020 г. “Преди осем години, когато подготвяхме тази програма, много хора се съмняваха, казваха, че е прекалено амбициозна, че няма да намерим финансиране за всички обекти. Днес открихме и последния обект и първо искам да благодаря на общинските служители, които не се огънаха и въпреки многото трудности, обвиненията, натиска успяха да доведат до успешен край всичко, което сме планирали. В момента се работи по приоритетите за следващия програмен период и се надявам, че програмата ни ще бъде още по-амбициозна, защото Г. Оряховица е кауза, децата са нашата кауза”, заяви кметът инж. Добромир Добрев.
Проектът за обновяване на Летния театър е на стойност 4,6 млн. лв. Финансирането е осигурено чрез безвъзмездна финансова помощ по ОП “Региони в растеж”, Европейски фонд за регионално развитие, средства от финансов инструмент и собствено участие на Общината. Сградата, в която се помещава НЧ “Братя Грънчарови – 2002” е строена през 1977 г. Лошото ѝ състояние, амортизираното оборудване и обзавеждане в помещенията, нарушената цялост на седалките на откритата сцена бяха предизвикателството за извършване на цялостна реконструкция и модернизация на обекта. С реализацията на проекта беше направена цялостна реконструкция на сградата и откритата сцена.
На първото ниво на сградата са разположени зали за репетиции и тренировки, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни.
За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение, е монтиран асансьор, както и достъп до основната част на амфитеатъра чрез изградена рампа. Амфитеатърът разполага с 1875 седящи места и още 20 за хора със затруднено придвижване. Подходът към амфитеатъра ще се осъществява през две групи входове от северозапад и югоизток. Изградена е сграда за билетен център, сервизни помещения и две търговски помещения, които ще бъдат отдавани под наем.
Близо 250 са самодейците, които репетират в НЧ “Братя Грънчарови – 2002”, като половината от тях са деца от 5 до 16 години. Всички те вече ще работят в изцяло обновена среда, а на сцената, освен домакините, ще могат да се изявяват артисти от цялата страна и гости от чужбина.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново