Откриха новата картинна галерия във вековно училище в Елена

Публикувано на ср, 8 сеп. 2021
293 четения

Новата картинна галерия в град Елена беше официално открита в края на миналата седмица. Тя се помещава във възстановеното от руини изгоряло вековно училище и беше изградена в рамките на проекта “Култура във вечността”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “INTERREG V-A “Румъния – България” 2014-2020. Той се реализира съвместно с румънската община Меджидия, окръг Констанца. Общата стойност на проекта е 1,4 млн. евро, като средствата за Община Елена са в размер на 963 000 евро. Проектът за реставрация е дело на на арх. Милен Маринов.
Церемонията по откриването на галерията се състоя в скромен кръг заради удължената извънредна епидемична обстановка в страната. А новата придобивка за еленчани и гостите на града беше осветена от архиерейския наместник Валентин Георгиев. Лентата прерязаха кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и Светослав Петров, ръководител на проекта, след което присъстващите имаха възможност да разгледат творбите, експонирани в галерията.
Старото класно училище в Елена е построено през 1874 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънчев, но три години по-късно, по време на освободителните боеве край града, е опожарено. Повторното му възстановяване става през 1880 г. от същия майстор. Пожар изпепелява училището отново през 1985 г. и от сградата остават само основите и част от зидарията. Опити да се възстанови възрожденската сграда Общината прави през 2009 г. с проект по Програмата за развитие на селските райони, а по Програмата за трансгранично сътрудничество предложението е одобрено след повторно кандидатстване. Така с реализацията на международния проект е възстановен някогашният блясък на старото школо. В полуприземния етаж на сградата са изградени фондохранилище и депо за реставрация. На първия етаж има информационен център и галерия, а на втория също са експонирани творби на различни художници.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново