Откриха барелеф на проф. Георги Данчев

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
1743 четения

Барелеф на проф. дфн Георги Данчев беше открит в Алеята на бележитите търновци по повод 90 години от неговото рождение. Възпоменателният знак е дело на скулптора Денислав Сираков, а камъкът, върху който е направен е от неговото родно място Плаково.
Проф. дфн Георги Данчев е ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в периода 1987 – 1991 г. Той е създател и първи директор на Международния летен семинар по български език и култура (1978-1981 г.), един от създателите и първи директор на Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“, както и първият главен редактор на списание „Проглас“, издание на Филологическия факултет.
„Приносът на проф. Данчев е многостранен, той е положил във времето основите на много дейности и събития, които имат последователи и днес“, заяви деканът на Филологическия факултет на ВТУ проф. д-р Ценка Иванова. От името на Община В. Търново кратко слово произнесе и зам.-кметът по културата Нейко Генчев.
„Когато се замислим за проф. Данчев не можем да си представим културната история на нашия град без него. За достойнствата му като преподавател и ръководител знаят всички, но аз бих казал няколко думи и за поета Георги Данчев. Той е един блестящ поет и когато учителят и поетът са комбинирани в един човек, имаме такава изключителна личност като проф. Георги Данчев“, заяви Нейко Генчев.
Барелефът беше открит от сина на бележития учен арх. Данко Данчев и неговите дъщери Весела и Георгия, които споделиха своите спомени. „Идването ми във В. Търново беше всяка ваканция. Помня компаниите и песните в механата, ходенето на море. Бях тук и когато дядо ми пишеше своята доцентура. Спомням си, че много исках да ми разказва приказки и той се записа, четейки приказки, на един малък касетофон и аз сядах край него да ги слушам“, сподели Весела Данчева-Богданова, която е преподавател в Нов български университет. „Помня го най-вече като усещане, тъй като бях много малка, когато си отиде. Но това, което ми се е запаметило е един фокус, който много обичах и ще остане завинаги в мен“, допълва Георгия, която е кръстена на проф. Георги Данчев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново