Отиде си дългогодишният преподавател във ВТУ проф. Боян Байчев

Публикувано на пт, 9 февр. 2024
1295 четения

На 08.02.2024 г. от този свят си отиде дългогодишният преподавател във Великотърновския университет проф. д-р Боян Байчев.

Проф. д-р Боян Байчев е роден на 28 декември 1935 г. в гр. Сухиндол, където учи до завършване на гимназия. Още в ранните си ученически години проявява жив интерес към българския език и литература, а това предопределя по-късно и жизнения му път. След гимназията продължава обучението си в Учителския институт в град Варна, специалност български език и литература. В периода 1957–1960 г. намира реализацията си като учител в добруджанските села Антимово и Белица, където започват и най-ранните му наблюдения върху речта на местните жители – първата теренна работа, вършена с всеотдайност и интерес. През 1960 г. кандидатства в Софийския университет и след успешно представяне на изпитите е приет в специалност българска филология.
През годините активно се занимава с изследователска дейност в областта на филологията в сферите на българския език. Преподавател по диалектология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Участвал в национални и международни прояви – конференции, симпозиуми, конгреси и др. Чел е лекции в Словакия, Гърция, Австрия, Норвегия, Германия.
През 2010 г. е удостоен със званието „Почтен гражданин на град Сухиндол.“

Поклон пред паметта му!
Поклонението ще се извърши на 10 февруари /събота/ 2024 г. в Ритуалната зала на гробищен парк гр.Сухиндол.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново