Отбелязват 20 години от трагедията в река Лим с поредица от събития

Публикувано на вт, 2 апр. 2024
111 четения

Двадесет години от ужасяващата трагедия, при която 12 свищовски ученици загинаха във водите на река Лим, се навършват на 4 април т.г. По този повод Фондация “Ангели от Лим” и общината в Свищов организират възпоменателна програма, която ще продължи цяла седмица от 4 до 11 април. В деня на трагедията на гробищния парк в крайдунавския град ще бъде отслужена литургия и панихида. В същия ден общинското ръководство ще се включи във възпоменанията, които ще се организират и в Сърбия и Черна гора. За 17-и път на сцената в читалището “Еленка и Кирил Аврамови” ще се проведе детският песенен конкурс “Звездици за Лора”, посветен на загиналата Лора Николова. Председател на журито тази година ще бъде естрадната звезда Маргарита Хранова. В конкурса ще вземат участие млади изпълнители от 7 до 19 години в пет възрастови групи. Те ще представят българска песен и песен по избор.
В Художествената галерия “Н. Павлович” пък ще бъдат отчетени резултатите от конкурса за детска рисунка “Три звездички” и награждаване на победителите. На 11 април на ст. “Академик” ще се проведе общинският футболен турнир на името на Юлиян Манзаров. Програмата ще завърши на 12 април с дискусионен форум “Институции. Деца. Безопасност”, в който ще участват представители на различните институции, отговорни за безопасността по пътищата и за превенцията сред подрастващите. Дискусията ще се проведе в аулата на Търговската гимназия “Димитър Хадживасилев”. Отново там ще бъде извършено и награждаването на победителите в ученическия конкурс за есе, посветен на 20-годишнината от трагедията в река Лим.
На 4 април 2004 г. вечерта на връщане от екскурзия в Дубровник автобус, в който пътуват 34 ученици 16 възрастни от Свищов, внезапно напуска пътното платно, спуска се бавно по стръмния скат и пада във водите на придошлата река Лим. Инцидентът става в района край село Гостун, на границата между Сърбия и Черна гора. По време на падането повечето от децата спят. В последвалите минути в автобуса настъпва истинска борба за живот. В крайна сметка 12 от децата загиват. Останалите са спасени благодарение на притеклите се на помощ местни жители. След проведеното разследване на подсъдимата скамейка като обвиняем за смъртта на децата беше привлечен шофьорът на автобуса Илия Измирлиев. Той до последно отричаше обвинението, че е заспал на волана и твърдеше, че причината за катастрофата е счупен болт на кормилната уредба. След един продължителен съдебен процес, Измирлиев беше признат за виновен и получи 7 години затвор. След обжалването присъдата му бе намалена на 4 години. През декември 2017 г., няколко години след като излежа наказанието си и бе отново на свобода, шофьорът на автобуса убиец почина, по ирония на съдбата отново зад волана. В деня на смъртта си той карал товарен микробус. Според резултатите от аутопсията причината за смърта му най-вероятно е масиран инфаркт. И по време на делото, и днес почернените родители смятат, че Измирлиев е бил използван като изкупителната жертва, а истинските виновници за смъртта на техните деца, организаторите на екскурзията, са се отървали безнаказано. След трагедията в река Лим беше извършена промяна в българското законодателство. Нощните ученически преходи по време на екскурзия бяха забранени. Бяха въведени и други рестрикции. Те обаче се спазваха само няколко години, след което нещата отново тръгнаха постарому.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново