От 300 до над 3000 лв. харчат за детски рожден ден семейства във В. Търново

Публикувано на вт, 15 Ян. 2019
5999 четения

Детските рождени дни изцяло промениха своя облик през последните години. Тъй като за всеки родител най-важно е абсолютното щастие на детето му и страхотното изкарване на празника, семействата не щадят средства. Проучване на “Янтра ДНЕС” показва, че средната сума, която майките и татковците харчат за рожден ден на децата си на възраст между 3 и 13 години, е около 600 лв. Но цената, според броя на гостите, стила на украсата и почерпката, може да варира от 300 до над 3000 лв. Повечето празници се организират в детските центрове или в заведенията с детски кът в града, като средната цена за десет малки гости включва наем на зала, меню като парче пица и сокче, както и занимание на аниматор, а цените за около два часа са средно около 200 лв.
Вихрен Недялков вече е познат на великотърновци като “повелителят на детското щастие” и неговата парти агенция е осигурила усмивки на стотици детски празници. Той разказва, че най-голямата радост за малчуганите са любимите им герои, които стават част от празника и играят неуморно с тях. Като тенденция отчита присъствието на гости като

Мики Маус,
Мечо Пух,
Калинката и Черния котарак,

Маша и Мечокът или Костенурките нинджа в маскот костюми – цялостно облекло в стила на героя, често дунапренени, които пресъздават образа напълно. Докато преди години тези костюми бяха атракция, с която децата се снимаха по курортите, сега са сред най-често срещаните елементи в личните празници.
Приказните украси също са сред основните елементи на детските празненства, коментира Вихрен. Възможностите за преобразяване на помещенията чрез балони, надписи и украси стават все повече, а цената им варира според мащаба. Модерни напоследък са арките и цели маси с балони, както и кенди барове, в които са включени различни интересни сладкиши във форми на близалки или животни, декорирани изключително атрактивно. Тези удоволствия са скъпи, разбира се, затова не са сред най-често срещаните на детски купони, но услугата е факт, потреблението ѝ – също.
Задължителни за празника, разбира се, са тортите, които често се налага да бъдат поне две, подаръците, тематичната украса на партито, ако детето е в период, в който изключително много харесва някой приказен герой. В цената за помещение и пица за децата не влиза консумацията на родителите на поканените деца. Цените на хубавите торти, които наистина изглеждат приказно, най-често се определят на парче, като средната му стойност е между 4 и 6 лв. Ако детето е избрало да покани 15 от своите приятели на купона си, то необходимите парчета са двойно повече, тъй като всяко дете идва на празника със свой родител. Като се включат и броят на близките роднини и приятели на празника, то цената на детската торта тръгва от поне 150 лв. Често обаче се налага те да бъдат две, тъй като освен на избрания ден за празнуване торта и почерпка се носят и в детската градина, разказват родители. Почерпката на придружителите на децата също е внушителна и отделна сума към разходите на празника, като крайната цена отново зависи от броя на хората, но бюджетът предполага поне по 10 изхарчени лева на родител.
Майките с придобит опит споделят, че са научили някои свои грешки в организирането на празниците на децата си, които са им стрували скъпо. Оказва се, че един детски рожден ден е два, даже 3 пъти по-скъп oт този на възрастните. Родителите и децата им посещават много празници през годината, тъй като познанствата и приятелствата, особено в ранните години, са много, разказват майки. Децата имат приятели, които са срещнали в парка, роднини, деца на близки семейства, както и другарчета от детската градина или училище. На всеки празник можеш да видиш нещо ново и различно, което ти се иска да има и твоето дете на своя ден, казват родителите. Една от големите грешки, които отчитат майките в организацията на празниците, са големият брой гости, който се налага да поканят. Често те самите канят свои приятелки и техните деца, но невинаги детето е добър приятел с техните. От една страна, това струва пари, от друга – удоволствието на детето, което макар и малко вече знае и разбира кога, с кого и как се чувства удобно и добре. За това е хубаво празниците да се планират заедно със самите рожденици, тъй като все пак основната цел е тяхното щастие, споделят майките.
Често на купоните присъстват всички деца, които са поканили и вашето на своя празник, което също увеличава доста броя на гостите, тъй като всеки родител иска да върне жеста. Това е голяма дилема за родителите, тъй като се оказва, че има деца, на чието присъствие твоето не държи, но куртоазията се намества в плановете и освен че оскъпява специалния ден отново може да донесе напрежение на празнуващия, ако самият той не чувства близко детето, на чието празник е присъствало.
Майките споделят, че самите те често се увличат да осигурят излишни и скъпо струващи неща за празника на децата си само защото са ги видели на нечий друг празник, а чувството, че искат най-доброто за децата си, ги кара да добавят неща, които често не могат да си позволят, като
фонтани от шоколад или пък странна и модерна храна
За децата най-важни за празника са любимите им приятели и красивата торта, а това, на което най-много се радват, са игрите и забавленията.
Основните варианти за забавлението на децата са тематичните партита, на които оживяват любими им герои или пък рождените дни с планувани игри, фокуси, танци и различни забавления, които аниматорите подготвят. За децата над 10 г. обликът на празника се променя. Често родителите правят тийнейджърски купони за вече порасналите си деца, които преминават под формата на дискотека. Освен DJ, на купоните има светлинни ефекти и машини за пушеци, разказва Вихрен. Обикновено на тези партита също има тема – любимите звезди на децата. Те присъстват на празника под формата на фоторамки или пиняти с техния облик. Модерно на този вид партита е съчетанието на картичка с фоторамката на нашумял изпълнител, допълва аниматорът. Всеки гост на рождения ден пише нещо за спомен на гърба на рамката с облика на “гост звездата” и така остава прекрасен спомен за важния ден. Често се оказва, че въпреки всички осигурени изненади децата често посягат към телефоните си и не успяват да се насладят на празника. За това Вихрен разказва, че за тях вече е практика в началото на тържествата да събират телефоните на децата.
“Добре организираният детски рожден ден със сигурност е скъпо удоволствие в днешно време. Със сигурност обаче за всеки родител е безценно удовлетворението на децата, което е факт след всеки празник, на който сме присъствали. Това е наистина безценно”, коментира още Вихрен Недялков.
Александра ДИМОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново