Осветиха новото знаме на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Публикувано на пн, 22 май 2023
411 четения

ОУ „Св. Патирарх Евтимий“ във В. Търново вече има ново знаме, което бе осветено на тържествена церемония, събрала стотици ученици, учители и служители в двора на училището. То бе изработено във връзка с 55-годишнината от създаването на учебното заведение, а направата му беше съгласувана с Община В. Търново.
На 20 март на заседание на Педагогическия съвет Красимир Узунов, старши учител в училището, прави предложение за подновяване на училищния флаг, което след обсъждане е прието. Задачата за изготвяне на проекта е възложена на комисия в състав: Йоана Алтънова-Манева, учител по изобразително изкуство, Иван Иванов, зам.-директор, Красимир Узунов, учител по физическо възпитание и спорт, Диана Великова, начален учител, а фирма „Бендида“ ЕООД в кратки срокове реализира готовия проект, разказа Иваничка Петкова, директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
„Знамето е чест и гордост, символ на род и родолюбие, а флагът на нашето училище има десетилетна история“, обърна се към присъстващите на тържеството Петкова и допълни, че тя датира от 1990 г., когато с решение на Педагогическия съвет ОУ „Вела Пискова“ е преименувано на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Първоначално се освещава кът на патрона на училището във фоайето на втория етаж, а на тържествена церемония при откриване на учебната 1990/1991 г. отец Никон освещава знамето, носещо името на Патриарха на българския народ. След повече от 30 години зеленият цвят на флага значително избледнява, а буквите на щампата се разлепят, което налага и изработването на ново знаме.
„Горди следовници на книжовника, учениците и учителите на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ пренасят с достойнство във времето заветите му, а знамето с неговия лик е символ на българската вяра и духовност“, каза директорът на училището, след което отец Славчо отслужи тържествен водосвет и освети новата придобивка на школото, а Петкова раздаде на децата питка за здраве.
На церемонията присъстваха Венцислав Спирдонов, председател на ВТОбС и председател на Училищното настоятелство, Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново, Искра Мандова, председател на Обществения съвет на училището и директор на институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.
Денят продължи без учебни часове, но с много спортни игри и забавления, както и с ателиета, представящи на учениците пъстрата палитра на китайската култура.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново