Остра нужда от кръв има центърът по трансфузионна хематология

Публикувано на ср, 19 Ное. 2014
335 четения

Започна акция по кръводаряване за пострадали в катастрофи

Великотърновският център по трансфузионна хематология при областната болница във Велико Търново стартира акция по кръводаряване за пострадали от катастрофи, съобщи началникът д-р Мариана Витанова. Тя ще продължи до 24 ноември 2014 г. и с инициативата медиците се включват в националната кръводарителска кампания, която за девети пореден път почита жертвите от пътно-транспортните произшествия.
Имаме остра нужда от кръв, особено от група А, посочи д-р Витанова. Лекарите са притеснени, че наближават коледните и новогодишните празници, през които много хора ще почиват. Но ние трябва да сме заредени с кръвни продукти, защото нуждаещите са много, а и болестите, и травмите се случват най-много именно по това време.
За съжаление още никой не е дошъл да кръводарява по повод на обявената кампания, заяви д-р Витанова. Тя припомни, че всеки между 18 и 60-годишна възраст може да стане кръводарител, стига да е здрав и да няма хронични болести. Още повече че кръвта се изследва за СПИН, хепатит, сифилис и др. и това е един профилактичен преглед, при който могат да се открият неподозирани заболявания.
Само до края на октомври през тази година в областта са станали 141 тежки катастрофи, при които има 170 ранени и 14 загинали, сочи статистиката. Д-р Витанова припомни, че кръвцентърът разчита предимно на фамилното кръводаряване, но хората, които нямат роднини или пък живеят далече, също трябва да бъдат лекувани.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново