Оркестрантите на СУ “Емилиян Станев” свириха за пътниците във “Влака на буквите”

Публикувано на вт, 30 май 2017
558 четения

Музикантите от духовия оркестър на СУ “Емилиян Станев” са свирили за пътниците във “Влака на буквите”, който е преминал по маршрута София – Банкя в Деня на българската просвета и култура. Възпитаниците на диригента Йордан Цветанов са били част от изненадата за атракционното пътуване, организирано от БДЖ специално за 24 май. Влаковата композиция е теглил любимият на всички най-мощен парен локомотив в Европа, познат под името Баба Меца.
Малките оркестранти от търновското училище са започнали да свирят още на гарата в София, а след това и по време на цялото пътуване. Те са повели с музика празничното шествие от гарата до центъра в Банкя, където са продължили с 20-минутна програма с маршове и народни хора.
130 ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, са били специални гости в композицията. Сред тях са били възпитаници на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново и СУ “Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Те са пътували заедно с ученици бежанци, които се интегрират чрез редовното посещение на български училища.
Ретро локомотивът Баба Меца е от серията 46.03 и е най-мощният в Европа. Неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 г. в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. След 55 години неспирна работа, Баба Меца е оставена да отпочине. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев, който заедно с двама помощници го връщат към живот и от 2015 г. отново вози влакови композиции. Наречен е нежно Баба Меца заради огромните си размери и изключителна тяга. Върху неговото 150-тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново