Окопи и прах по пътя на туристите

Публикувано на пт, 10 Авг. 2018
2470 четения

Истински кошмар изживяват туристите във Велико Търново, които в най-отпускарския месец на година са решили да разгледат историческите и културни забележителности в старата част на града. Навсякъде е разкопано, бръмчат различни машини. Краката ти се пълнят с прах и пясък, но това сякаш е по-малкият проблем, защото постоянно трябва да внимаваш къде стъпваш, за да не си изкълчиш глезена. От паметника “Велчова завера” към Царевец имаш усещането, че си в Бейрут, а не в един от най-посещаваните български градове.
Площад “Съединение” пред музей “Възраждане и Учредително събрание” също е изцяло разбит заради извършващата му се в момента реконструкция. Идентично е положението и на най-живописната улица “Гурко”. Там ремонтът също тече с пълна сила, затова тя също е трудна и опасна за преминаване.
Екскурзоводите и служителите в хотелите и заведенията, които общуват пряко с туристите, са засипани от оплаквания. Голяма част от организираните гости на Велико Търново от страната и чужбина се жалват най-вече на водачите на групи и на туристическите агенции, които са подготвили екскурзията им в старата българска столица.
Не по-малко е напрежението сред живеещите в тази част на града. Силно изнервени от ситуацията са и търговците, които са принудени да търпят сериозни загуби, защото клиентите им трудно успяват да стигнат до тях. Някой от тях са се принудили да извършват разносна търговия само и само да не фалират. Те не крият възмущението си, че преди година и половина улица “Стефан Стамболов” е била асфалтирана, а сега отново е разкопана. По думите им ремонтите текат изключително бавно и посочват, че участък от 200 м се прави вече два месеца и половина.
От Община Велико Търново обясниха, че до месец и половина ситуацията трябва да се нормализира. Дотогава ВиК и останалите комуникации трябва да бъдат подменени и да започне цялостното преасфалтиране в района.
Всичко, което правим, е за по-добрия облик на Велико Търново и по-добрите условия както за местните жители, така и за гостите”, заяви за “Янтра ДНЕС” зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Той припомни, че общата стойност на вложените средства в техническата инфраструктура на старата част на Велико Търново ще бъде над 8 милиона лева.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново