Обучение по шест нови професии предлагат училищата в областта

Публикувано на ср, 17 ян. 2024
5240 четения

Обучение на кадри по 6 нови професии предлагат училищата в 4 града от област В. Търново. В старата столица, в Гимназията по електроника “А. С. Попов” предложението е за специалността “Ветеринарен техник”, а една паралелка за “Програмиране на изкуствен интелект” предлагат от Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. В СУ “Бачо Киро” в Павликени искат обучение на ученици в областта “Приложен програмист”, тъй като по традиция вече няколко години имат една професионална паралелка “Компютърна графика” и така ще могат да въведат и по-широкопрофилната професия. Две са предложенията от свищовската професионална гимназия “Алеко Константинов”, които са в пряк контакт с различни работодатели, предвид голямото разнообразие от професионални направления, по които имат възможност да заявяват държавен план-прием. От училището предлагат специалностите “Машинен техник за машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост” и “Техник на охранителна техника и системи за сигурност”. Гимназията по транспорт “Васил Друмев” в Стражица, заедно с част от партниращите работодатели в областта на подемно-транспортната техника, заявяват, че искат разкриване на професия “Куриер”, специалност “Логистика на товари и услуги”, което обогатява работата на съответните предприятия и фирми.
“Всички нови 6 предложения са съобразени с потребностите на конкретни работодатели, гарантира се осигуряването на провеждане на практика, училищата са се съобразили с професионалното направление, по което извършват обучение, както и са били много премерени в определяне и заявяване броя на местата, по които ще се обучават учениците. Навсякъде училищните директори са предложили по 13 места за обучение – половин паралелка, в която ще има и ученици от други професии. Изключение прави само ПМГ “Васил Друмев” във В. Търново, информира Розалия Личева, директор на Регионалното управление на образованието в старата столица.
Процедурата по съгласуване и утвърждаване на държавния план-прием за 2024/2025 г. започна с работна среща още през месец декември миналата година, на която присъстваха служители на Регионалното управление на образованието в старата столица, директори на училища от цялата област и техни партньори, представители на бизнеса. На нея бяха посочени основните индикатори, бяха обсъдени очакванията за следващата година като изисквания от работодателите и какви умения искат те да притежават завършващите ученици от 12 клас, припомни Личева. “На срещата представихме как завършилите продължават да се обучават във висши училища или да работят. Тогава уточнихме, че ако работодателите имат искания за разкриване на нови професии и специалности, трябва да ги представят до първите дни на новата учебна година. След изтичане на този период, в срок до 15 януари, директорите на училища направиха окончателно своите предложения за държавен прием за следващата учебна година”, поясни Личева. Новите предложения ще бъдат включени в заявката за държавен прием на областно ниво, който предстои да се съгласува с кметовете на общините в областта и в Комисията по заетост към Областната комисия за регионално развитие. Окончателното утвърждаване ще бъде направено в края на април, уточни тя.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново