Община Павликени спечели награда „Екообщина“

Публикувано на чт, 11 окт. 2018
174 четения

За втори път Община Павликени беше удостоена с наградата „Екообщина“. На официално събитие във Френския културен институт зам.-кметът инж. Анастасия Вачева прие приза в категория „Устойчиво управление на битовите отпадъци“.
Община Павликени получи отличие в категорията “Общини с под 40 хил. жители”. Общината оползотворява над 50 % от отпадъците, благодарение на реализираната система за разделно събиране. Като допълнение към нея от общината планират и нови проекти за намаляване на транспортните разходи по извозването им. Наградата за общини с над 40 хил. жители в същата категория беше присъдена на Община Пловдив.
Наградите „Екообщина” бяха раздадени за трети път. Организатор на конкурса е Френското посолство в България под патронажа на Президента на Република България. Идеята е да бъдат отличени общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. Сред останалите победители тази година са Пловдив, Етрополе, Кнежа, Добрич и Бургас в категориите – управление на отпадъците, на публичните пространства, водите и енергийна ефективност на сградите. За първи път журито награди и граждански проекти в областта на спорта.
На церемонията присъстваха посланикът на Франция Ерик Льобедел, заместник министрите на регионалното развитие и на околната среда Деница Николова и Атанаска Николова, Мигел Ангел Санчев – директор на “Декатлон България”, Мартин Заимов – директор на регионалния фонд за градско развитие.
През 2017 г. Община Павликени беше наградена в категория „Устойчиво управление на водите“. Мотивите за това бяха, че в общинския център е подменена близо половината от водопроводната мрежа. Отпадните води вече се събират и пречистват, благодарение на новата пречиствателна станция за отпадни води с довеждащ колектор. Близо 35 млн. лв. бяха инвестирани във ВиК сектора в града.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново