Обсъждаха културното наследство на В. Търново

Публикувано на чт, 27 Ное. 2014
310 четения

Историци, информатици, археолози, богослови, архитекти, етнолози, иконописци и художници дискутираха културно-историческото наследства на старата столица. Те участваха в научна конференция за опазване, представяне и дигитализация на историческите паметници във Великотърновския университет вчера. Форумът бе организиран от Регионалния академичен център и ВТУ и е посветен на 145-годишнината от създаването на Българската академия на науките.
Регионалният академичен център във Велико Търново е координационно звено за сътрудничество между ВТУ, НВУ “Васил Левски” и БАН. Той беше създаден през миналата година, а негов координатор е зам.-ректорът на търновската алма матер проф. Петко Петков.
В началото на форума приветствия към участниците отправиха ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, главният координатор на регионалните академични центрове чл.-кор. Димитър Димитров и акад. Ячко Иванов. След това проф. Петков говори за културно-историческото наследство като основен приоритет на центъра, а по-късно представи историческия поглед към някои обекти от творчеството на Майстор Колю Фичето.
В рамките на конференцията в ректората на ВТУ беше открита и изложбата “Разрушение и съзидание”, която е част от проекта “Майсторът и времето” за цифровизация на творчеството на Колю Фичето. Тя показва как със средствата на съвременните технологии може да бъде съхранено и популяризирано уникалното културно-историческо наследство на старата столица.
Експозицията представя на 15 пана подбрани резултати от проекта за цифровизация – снимки и информация за част от най-известните обекти на самоукия майстор. Това са църкви, мостове, жилищни и обществени сгради – истински архитектурни шедьоври, чрез които да се покаже на хората как не само във времето, а и в пространството могат да направят една разходка с Майстора и неговите забележителни проекти.
Златина ДИМИТРОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново