Образите на бележити еленчани посрещат учениците в двете училища в Елена

Публикувано на чт, 18 май 2023
245 четения

Образите на бележити еленчани украсиха стълбищата, водещи към двете училища в Елена – СУ „Иван Н. Момчилов“ и НУ „Иларион Макариополски“. Това се случва по идея на кмета Дилян Млъзев в навечерието на празника на града 21 май и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.
На първото ниво (от долу нагоре) са образите на: Иван Момчилов – просветител, учител, основател на първото класно училище – „Даскалоливницата“, Сава Катрафилов – деец на националноосвободителното движение, член на щаба на Ботевата чета, възпитаник на еленската „Даскалоливница“, Иван Кършовски – революционер, книжовник, общественик и журналист, Стефан Бобчев – юрист, публицист и политик, основател и първи ректор на днешния Университет за национално и световно стопанство в София. Идеята за пресъздаването на тези портрети е свързана и с честването на 180 години от основаването на „Даскалоливницата“ – институцията, оставила значителна диря в историята на българското образование. На второто ниво в цял ръст е изобразен борецът за самостоятелна българска църква – Иларион Макариополски, от двете му страни стоят образите на Петко Тодоров, писател, поет, автор на идилии и драми, и на баснописеца Стоян Михайловски, сътворил химна „Върви, народе възродени“. Текстът на химна е част от цялостната композиция на бележитите еленчани. Иван Момчилов и Иларион Макариополски са и патроните на двете училища в Елена, разказват от градската управа.
“Идеята на кмета на общината бе обсъдена и конкретизирана от служителите в дирекция „Хуманитарни дейности“, финансирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните с председател Десислава Шопова. Проектът се изпълни от художника Иван Янков от Бургас, специализирал се в реализирането на подобен вид обекти”, посочват от Община Елена.
Официалното откриване на композицията ще бъде на 23 май от 18,30 часа, непосредствено преди премиерата на постановката „Криворазбраната цивилизация“ на клуб „Театрално изкуство“ към СУ „Иван Н. Момчилов“. Вечер стълбите ще бъдат ярко осветени, за да могат хората да им се радват и през късните часове на деня. От училището ще бъде осигурено постоянно видеонаблюдение, а при случай на неправомерни действия виновниците ще бъдат наказани, предупреждават от градската управа и благодарят на всички, спомогнали за осъществяването на идеята.

Николай ВЕНКОВ
сн. Община Елена

loading...
Пътни строежи - Велико Търново