Обръщение от Йордан Цонев, кмет на община Стражица

Публикувано на пт, 23 Дек. 2022
83 четения

Коледната атмосфера сякаш винаги успява да запали светлинка у човешката душа, да пробуди забравеното, да припомни радостта на настоящето. Пожелавам ви винаги да ви е светло в душите, да раздавате така любимите по това време на годината подаръци не само на Коледа, защото истински скъпите подаръци са онези, които не могат да бъдат закупени и си струва да бъдат раздавани без мярка. Тези празници са толкова светли, защото ни доближават един към друг, когато забравяме да го правим.
Всяка една народност има своите традиции, своите начини, по които празнува Рождеството Христово, но навсякъде неизменна част от тези празнични дни е коледната елха, коледната украса, която ни предразполага да отворим очите и сърцата си за красивото, за топлината и сплотеността. Ще споделя с вас, читателите, наученото от една притча за забравената същност на Коледа, която ще бъде и мое пожелание, мой чистосърдечен призив към вас. В притчата се припомня, че чистият, вечнозелен цвят на коледната елха символизира вечната надежда на човечеството. Острият ѝ връх, насочен към небето, ни припомня каква трябва да бъде посоката на човешката мисъл, а именно – хвърковата, волна, извисена. Бляскавата звезда, без която една празнична елха изглежда недовършена, е небесният знак на изпълненото обещание за Спасителя на човечеството. Венецът е стремежът на човека да изобрази изконната и безконечна природа на любовта. А свещта- свещта е светлината на света, изместваща тъмнината!
Нека съществуването ни бъде съпътствано от надежда, от вяра в доброто. Нека мислите ни бъдат устремени нагоре, към синевината на живота. Нека във всеки един от нас грее звездният светлик, в който да намираме спасение. Нека не забравяме вечната си ЧОВЕШКА природа, а именно – природата ни на обичащи същества. И не на последно място – бъдете светлина! В живота ни има твърде много сенчести кътчета, но наш е изборът дали ще разпръснем студенината на сянката, или ще останем в нея. Раздавайте пламъка си щедро – огънят не намалява, когато запалва други свещи.
Бъдете благословени и щастливи!
Весели празници!
Йордан Цонев, кмет на община Стражица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново